11.05.2018.

Damir Karakaš u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad

S osobitim zadovoljstvom pozivamo Vas na književno druženje koje će se održati u utorak, 15. svibnja 2018. u 19 sati – dolazi nam Damir Karakaš!

Hrvatski književnik, konceptualni umjetnik, performer i karikaturist.

Romanom “Sjećanje šume” autor je oduševio i publiku i stručnu javnost osvojivši dvije nagrade: nagradu “Fric” i “Kočićevo pero”. Kao i obično, s našim gostom razgovarat ćemo o mnogim temama, književnim i neknjiževnim, tim više što ga odlikuje zaista širok raspon umjetničkog talenta, a potvrdit će nam ga, između ostalog i sviranjem na harmonici ;-) .

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo i novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike.

U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa “Bosanci su dobri ljudi” (1999.), roman “Kombetari” (2000.), zbirku priča “Kino Lika” (2001.), roman “Kako sam ušao u Europu” (2004.), zbirku priča “Eskimi” (2007.), roman “Sjajno mjesto za nesreću” (2009.), zbirku priča “Pukovnik Beethoven” ( 2012.), roman “Blue Moon” (2014.) i roman “Sjećanje šume” (2016.).

Po knjizi “Kino Lika” redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu “Skoro nikad ne zaključavamo” u sklopu predstave “Zagrebački pentagram” na scenu ZKM-a postavio je redatelj Paolo Magelli (2009.). Po romanu “Sjajno mjesto za nesreću”, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci postavljena je i istoimena drama (2010.).

Dramu „Snajper“ na scenu ZKM-a postavila je redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.) Po romanu “Sjećanje šume”, u režiji Tamare Damjanović, na scenu Kazališta Gavella postavljena je istoimena drama (2018.). Živi u Zagrebu.