04.05.2018.

Bogat program igara za djecu i roditelje na 5. Festivalu igračaka u Ivanić-Gradu

Već petu godinu zaredom Ivanić-Grad je domaćin najzaigranijeg zbivanja u Hrvatskoj i regiji, Festivala igračaka, koji će se održati od 19. do 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak, a okupit će najmanje pedesetak izlagača. Cilj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom.

Sada već tradicionalni Festival koji je osvojio srca svih ljubitelja igre i igračaka pod sloganom “Igra nikad ne umara“ na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom, a može nas vratiti u djetinjstvo ili nam izmamiti osmijeh na lice. Organizatori festivala – udruge Tetragon, Tvornica smijeha i Turistička zajednica Ivanić Grad – priredili su bogat program za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, filmskim projekcijama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Ovogodišnje izdanje festivala pod pokroviteljstvom Ivanić Grada ima za cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom, jer upravo igra je djeci primarni način učenja o sebi, drugima i okolini te je kao takva bitan dio odrastanja i formiranja dječje osobnosti. U tu su svrhu organizatori za subotu priredili pet različitih radionica pod nazivom “Mala škola za veliku igru“ na kojima će pedagozi stručno usmjeriti roditelja kako da se igraju s djecom. Prema vlastitom afinitetu roditelji i djeca moći će birati između sportske radionice, društvenih igara, graditeljske uz pomoć Brick by Brick drvenih ciglica, modelarske radionice od domaćeg “plastelina“ ili “tjestelina“ te eko-radionice s recikliranim materijalima. Nakon edukativnih radionica sa sobom će moći odnijeti dio materijala kako bi igru s djecom mogli nastaviti i u vlastitom domu.

Svjesni činjenice da se kroz igru najbolje uči jedan od partnera Festivala Ivakop, gradska tvrtka za zbrinjavanje otpada, na ovogodišnjem programu predstavit će svoju igračku odnosno KREATIVNI S(M)ET – igra stvaranja kojoj je cilj osvijestiti male građane i njihove roditelje da otpad nije smeće već često kvalitetan materijal za igranje i stvaranje. Ivakop je u svom igraćem setu priredio otpadni materijal, pribor i brošuru koji bi trebali inspirirati “igrače“ kako se sve načine može kreativno i kvalitetno iskoristiti otpad.

Ivakop će i ove godine nastaviti s promocijom BURZE IGRAČAKA, tj. akcijom u kojoj djeca umjesto da odbacuju razmjenjuju igračke, budući da je uvijek negdje neko drugo dijete koje možda želi baš tu igračku. Za ovu akciju pripremljeni su i posebno izrađeni pultovi koji se nalaze u knjižnicama i vrtićima na području Ivanić-Grada.
 

U prostoru Specijalne bolnice Naftalan, koja je također partner Festivala, održat će se velika izložba LEGO kreacija.

Na Festivalu će biti predstavljeni i hrvatski noviteti iz svijeta igara i igranja. Radi se o novoj društvenoj igri SKULL PORT – gusarska igra s kockicama u kojoj najbolji igrač preuzima kontrolu nad flotom gusarskih brodova i lukom. Zatim će studio za arhitekturu i dizajn Armano Linta predstaviti svoje dvije igre OPIP i SHUM. Riječ je o taktilnoj i auditivnoj varijanti igre memory, u kojima parove pronalazimo pomoću opipa, odnosno sluha, a ne vizualno. Tako uz obilje zabave i iznenađenja razvijamo osjete koji su u svakodnevnom životu često zanemareni ili neosviješteni.
Ljubitelji ivanićgradskog brenda didaktičkih eko-igračaka Brick by Brick, moći će se okušati u gradnji novih modela tradicijskih građevina.

Pored svega navedenog posjetitelji festivala, kako mali tako i veliki, moći će udružiti, ali i odmjeriti snage u raznim vrstama natjecanja, kao što su: Alka na tatinim leđima, Tko leti vrijedi (natjecanje u izradi maketa jedrilica), Oko sokolovo i mirna ruka (gađanje lukom i strijelom), Utrka gumenih patkica rijekom Lonjom, Tri kornera penal (turnir u stolnom nogometu parova roditelja i djece). Pored toga na rasporedu je i GUMI GUMI akademija te SP u pikulanju. Kao kruna natjecanja, prvog dana festivala (u subotu) na programu je Mala vatrogasna olimpijada u sklopu koje će se natjecati dječja vatrogasna društva Zagrebačke županije. U nedjelju na Festival stiže specijalna glazbena gošća Lana Jurčević, koja će kao članica žirija birati najbolje dječje zborove na još jednom izdanju Festivala dječjih zborova.

Kao i ranijih godina, svi zainteresirani posjetitelji mogu računati na poseban turistički vlak s povoljnom cijenom povratnih karata. Naime, oba dana svi posjetitelji festivala imaju 40 posto popusta na karte za redovne HŽ vlakove do Ivanić-Grada. Budući da su organizatori pripremili i RENT A DEKA za obitelji koje požele napraviti piknik na livadama oko festivala – gdje je postavljen i određen broj roštilja – svi zaljubljenici u igru i igranje imaju još jedan odličan povod za cjelodnevni obiteljski izlet u Ivanić-Grad.

Osim povezivanja roditelja i djece Festival igračaka u Ivanić Gradu postao je već tradicionalno mjesto susreta hrvatskih proizvođača igračaka koji se nastoje originalnošću i kreativnošću izboriti za poziciju na zahtjevnom tržištu sa žestokom inozemnom konkurencijom.

Za više informacija o Festivalu pratite našu Facebook stranicu:
https://www.facebook.com/festivaligracaka/