02.05.2018.

[GALERIJA] Obilježavanje VRA „Bljesak“

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Ivanić-Gradu, obilježena je 23. godišnjica vojno redarstvene akcije “Bljesak”.

Izaslanstvo Gradske uprave predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš, u pratnji zamjenika Tomislava Cuvaja te predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca i Branka Petrinca.

Osim izaslanstva Grada i Gradskog vijeća, vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, predstavnici Zajednice udruga iz Domovinskog rata, braniteljskih i drugih udruga, specijalne i temeljne policije te političkih stranaka.

Podsjetimo, vojno-redarstvena akcija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.