28.03.2018.

Održana premijera dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave“

U Ivanić-Gradu je održana premijera dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave“. Autor filma je Zoran Ožetski, a izdavač Javna ustanova „Zeleni prsten“ dok je jedan od pokrovitelja i Grad Ivanić-Grad. Film je preveden na engleski jezik i prilagođen osobama s oštećenjima sluha. 

„Ideja je potekla od moje impresije, zapravo zaljubljenosti u šumu i želje da nepoznate detalje o Žutici približim širem gledateljstvu. Siguran sam da će neke vrste koje su prikazane u filmu neki ljudi prvi puta vidjeti“, komentirao je Ožetski, koji je film počeo snimati 2014. godine. Film prikazuje život u biljnom i životinjskom carstvu koji započinje ranog proljeća povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Šuma Žutica dio je Europske ekološke mreže Natura 2000 i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prirodna retencija čija je svrha zaštititi naselja uz rijeku Savu od poplava.

„Žutica je posebna i u mnogočemu se razlikuje od ostalih zaštićenih područja. S obzirom da su ova i iduća godina proglašene godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji, osim ovoga filma, poseban naglasak bit će na kvalitetnom upravljanju šumom Žutica temeljenom na međusektorskoj suradnji“, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten“.

U sklopu projekcije filma voditelj Uprave šuma podružnice Zagreb Damir Miškulin otvorio je  izložbu fotografija šume Žutice. Izložba se sastoji od 30 fotografija koje prikazuju život šume žutice. Dio fotografija je pejzažnih, prikazuju šumu kroz godišnja doba, a druga polovica izložbe prikazuje floru i faunu šume Žutice.  Autori fotografija su Zoran Ožetski, Tomica Rubinić, Davor Krnjeta i članovi udruge „Hyla“. Izložba se može razgledati u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad do 10.travnja 2018. godine.