11.06.2018.

Bogatim programom Ivanić proslavio Dan grada

Povodom Dana grada Ivanić-Grada, u subotu 9. lipnja održane su brojne manifestacije. Tradicionalno bogat program započeo je otvaranjem Obrtničkog sajma i sajma OPG-ova. Sajam su zajednički otvorili predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, predsjednica udruženja obrtnika Ivanić–Grad Marina Hrastić i zamjenik gradonačelnika Željko Posilović uz prisustvo pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damira Fašaića i brojnih predsjednika susjednih udruženja obrtnika.

Posjetitelji su, uz pjesmu i ples domaćih folkloraša, imali priliku degustirati neka “zaboravljena” jela poput bučnice, belih kobasa i sve to uz autohtono moslavačko vino škrlet. Nakon proglasa povijesne postrojbe, u podne bio je organiziran turistički obilazak grada.

Dok je na Trgu Vladimira Nazora sve bilo u znaku hrane, glazbe, plesa i zabave na drugom kraju grada, u organizaciji Škole nogometa mladeži NK Naftaš iz Ivanić-Grada, na terenima Sportskog parka Zelenjak, održavao se 16.Međunarodni nogometni turnir limača koji je ove godine okupio klubove iz BiH, Srbije i Hrvatske. Prvo mjesto osvojila je ekipa NK “Trnje” iz Zagreba dok je naš NK “Naftaš” osvojio 4. mjesto.

Kasno poslijepodne i večer bili su u znaku maski. Svake godine u organizaciji Fašničke udruge Žaba iz Ivanić-Grada, u sklopu Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC), naš mali grad postaje domaćin gostima iz cijelog svijeta. Tako je na ovogodišnjem jubilarnom 10. međunarodnom Žabarskom karnevalu nastupilo više od 400 karnevalista iz Italije, Austrije, Crne Gore, Slovenije, i cijele Hrvatske.

Prije početka karnevala sve sudionike karnevala i predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) te tajnika FECC-a Belgije Guya Van der Eeckena pozdravili su gradonačelnik Javor Bojan Leš, direktorica TZ Ivanić Ankica Bešter te alfa i omega karnevala Suzana Lovrenšćak.

Glavnoj povorci koja je sa SP Zelenjak prema Trgu Vladimira Nazora krenula u 19 sati, prethodila je maskirana povorka u kojoj je sudjelovalo više od 300 mališana koji su ove godine po prvi put nastupili na dječjem Žabarskom karnevalu.

Na ivanićgradskim ulicama plesala se samba, rockabilly a ukazao se i sam Elvis, što je dokaz da je još živ :).

Učenici Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada oduševili su publiku svojom koreografijom iz kultnog filma Grease( Briljantin) iz 1978. godine. Na prostoru ispred glavne pozornice zaplesali su “loši momci” predvođeni Johnom Travoltom i “dobre djevojke” s Olivijom Newton-John u glavnoj ulozi.

Teško je izdvojiti koja je skupina bila veselija, ljepša ili bolja ali ipak moramo pohvaliti tri dame iz Italije koje su svojim izgledom i kostimima plijenile poglede publike. Naša FU Žaba, u suradnji s Moto klubom “No limit”, ove godine predstavila se atraktivnim nastupom “Steampunk”.

Nakon karnevalista program je okrunjen odličnim koncertom grupe Soul Fingers i Maria Petrekovića.

Tekst i foto: Zoran Ožetski