20.07.2018.

ŽVS “Ive” osvojile grand prix jubilarnog 10. Etno festivala u Benkovcu

Etno festival u Benkovcu doživio je svoj vrhunac, jubilarnim, 10.izdanjem, minuloga vikenda u prekrasnim dvorima Zavičajnog muzeja na Kaštelu Benković. Ono što se od samog počatka održavanja festivala ovoga tipa ugodnoga događalo, prošle je subote obogaćeno jedinstvenošću budući da je organizator i domaćin KUD ˝Branimir˝ odlučio jubilarni festival učiniti prestižnim te izabrati grand prix festivala.

Naime, predsjednica KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca Ksenija Čirjak došla je na ideju da okupi pobjednike svih dosadašnji Etno festivala te da se među najboljima izabere najbolji, a prema procjeni Posebnog prosudbenog povjerenstva koje su činili Danijel Šota, umjetnički voditelj državne smotre folklora Vinkovačke jeseni i Dragica Rogić iz Otočca, voditeljica i koreografkinja. I nije njima bilo lako jer svi izvođači su uistinu dali sve od sebe kako bi se u toj utrci za grand prix, prikazali u što boljem svjetlu.

Redom su tako tim tragom pošli Pjevačka skupina KUU ˝Bezdan˝ iz Pirovca, inače pobjednici prvoga Etno festivala u Benkovcu, održanog 2008.godine, izvevši dvije pjesme ˝Jedan danak u nedilju mladu˝ i ˝Makirino velo li si duga˝. Potom su krenuli i ostali izvođači, Muška pjevačka skupina KUD ˝Bedem˝ iz Grebaštice, koji su izveli dvije verzije ojkavice, suke i grgešanja. Muška pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝-Benkovac, domaćini koji su bili pobjednici na 3.Etno festivalu brojne su posjetitelje počastili pjesmama: ˝Bukovico moj debeli lade˝ i ˝Zori zora, a ja kod ovaca˝. Nakon njih nastupila je Ženska pjevačka skupina KUD ˝Sv.Antun˝ iz Zadobarja, otpjevavši pjesme ˝Pokraj zdenca˝ i ˝O jeseni, jeseni˝. Pjevačka skupina KUD ˝Dangubica˝ iz Kutereva, izvela je napjeve sela Kutareva. Ženski vokalni sastav ˝Ive˝ iz Ivanić-Grada pjevali su ˝Kiša pada, rosa rosi˝ i ˝Jankić je dojahal˝.

Nakon njih pred žiri i publiku stigla je Muška pjevačka skupina ˝Štrosmajer˝ KUD ˝Šokadija˝ iz Strizivojne, te se predstavili pjesmama ˝Kolebarski deseterac˝ i ˝Ajde, ajde i ponesi gajde˝. Ženska pjevačka skupina KUD ˝Marko Markota˝ iz Rogotina, zapjevala je ˝Procvala grana ljiljana, budila majka Ivana˝ i ˝Sve se more u valove dalo˝. I na poslijetku posljednji izvođač bila je Ženska pjevačka skupina ˝Druge˝ KUD ˝Šokadija˝ iz Strizivojne, a pjevale su pjesme ˝Jesen rana˝ i ˝Kad zapjevam grla visokoga˝.

Kada se žiri povukao zbog donošenja odluke o najboljima i kada su se malo više zadržali na vijećanju, znalo se kako će biti teško donijeti konačan sud i da će odlučivati nijanse, što je na kraju potvrdio Danijel Šota, naglasivši kako su svi izvođači bili iznimno inspirirani i dali svoj maksimum u svojim nastupima. Ipak na kraju se morao proglasiti najbolji među najboljima, a grand prix jubilarnog 10.Etno festivala u Benkovcu pripao je potpuno zasluženo Ženskom vokalnom sastavu ˝Ive˝ iz Ivanić-Grada.

Ovu vrijednu nagradu pobjednicama je uručio Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić. Dodijeljena je i nagrada za izvornost, a nju je prema ocjeni povjerenstva zaslužila Muška pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca. Njima je tu nagradu uručila zamjenica benkovačkog gradonačelnika Paulina Kulaš.

Jubilarni Etno festival u Benkovcu tako je na najbolji način okrunio svih ovih deset godina svoga postojanja. Predsjednica KUD ˝Branimir˝, Ksenija Čirjak se, s puno emocija, zahvalila svim sudionicima, ali i svima onima koji pomažu organizaciju festivala, najavivši i ubuduće, atraktivne i izvornosti dostojne etno festivale u Benkovcu. I među publikom se nije krilo oduševljenje jer je vrijedilo te subotnje večeri biti u dvorima Zavijačnog muzeja i pogledati svu tu ljepotu i raskoš koju može ponuditi jedino ono što je izvorno, pučko, tradicionalno. U organizaciji festivala sudjelovali su i Turistička zajednica Grada Benkovca i Zavičajni muzej Benkovac, dok je pokrovitelj Grad Benkovac.

Izvor: Službene stranice Grada Benkovca