02.07.2018.

Petrovo u Ivanić-Gradu – prisegnulo 12 članova Povijesne postrojbe Ivanić-Grada

Centrom Ivanić-Grada jučer je stupalo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a po prvi puta među njihovim je redovima bila i ivanićgradska satnija. Mimohod povijesnih postrojbi bio je dio obilježavanja „Petrova u Ivanić-Gradu“ koje su organizirali Grad Ivanić-Grad, Povijesna postrojba Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić te Župa sv. Petra apostola. Niz događanja organiziran je u povodu obilježavanja blagdana sv. Petra, zaštitnika Ivanić-Grada.

U mimohodu je sudjelovalo 60-ak pripadnika povijesnih postrojbi, od konjice i pješaštva do kuburaša. Domaćinima su se tako pridružile Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Zrinska garda Čakovec, Gospićka garda „Vukovi“, Kuburaško društvo „Gromovnik“ Bestovje i Serežani-stari graničari Županja.

Prilikom manifestacije održana je i prva prisega 12 članova Povijesne postrojbe Ivanić-Grada.

Naša je udruga osnovana još prije dvije godine, ali ovo nam je prvi puta da smo položili prisegu i nadamo se da će iduće godine prisegnuti još novih članova. Ovakvim manifestacijama želimo revitalizirati Petrovo u Ivanić-Gradu i na taj način dodatno pojačati turističku ponudu grada. Također, želimo ljude prisjetiti i na kulturnu baštinu pa smo tako na manifestaciji imali i Sajam starih zanata i obrta, na kojima se moglo vidjeti „prošćenje“ kakvo je nekad bilo, nošnje, opanci… istaknuo je gosp. Ivica Kozjak, zapovjednik Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić.

Osim mimohoda postrojbi i sajma, u sklopu obilježavanju Petrova u Ivaniću, izaslanici sabora i Vlade RH te predstavnici gradske uprave, predvođeni gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, u Parku hrvatskih branitelja položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Otoka Ivanića.

Portal Volim Ivanić