29.01.2018.

U Ivanić-Gradu održan 17. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana

Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik. Ta poznata krilatica naših samoborskih susjeda može se primijeniti na posljednju siječanjsku nedjelju u Ivanić-Gradu jer održan je 17. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Preko 300 maskiranih sudionika, hladnom vremenu usprkos, dobro je zagrijalo atmosferu.

Uz princezu i princa, 17. fašnik ugostio je i vještice, medicinske sestre, likove iz poznatog filma “Maska”, legendarnog junaka niza srednjovjekovnih engleskih balada Robina Hood-a dok su posebno simpatični i zabavni bili članovi Puhačkog orkestra KUD-a Preporod iz Dugog Sela.

Svake godine želimo organizirati veći, veseliji i bolji fašnik. To nam za sada uspijeva jer na naš poziv odaziva se sve više fašničkih udruga iz cijele Hrvatske, kazala nam Jasminka Miksa predsjednica Udruge umirovljenika i građana „Treća dob“ Ivanić-Grad koja je organizator Međužupanijskog fašnika. Osim navedenog fašnika, Udruga je aktivna tijekom cijele godine kroz organizaciju raznih događanja od kojih su najpoznatije koncert povodom “Marinja” i Izbor miss treće dobi 50+ dodala je gospođa Miksa.

Maskirana povorka u 15.30 krenula je s parkirališta kod Sportskog parka Zelenjak prema Trgu Vladimira Nazora gdje su se maskirani sudionici i građani uz ples, pjesmu te nezaobilazne krafne i čaj zadržali do 17.00 kada je u prostoru restorana Ivanićanka započelo predstavljanje maskiranih skupina.

Fašnik je vrlo dobra i zanimljiva manifestacija. Osim toga što je dobar uvod u fašnička događanja u veljači, u Ivanić-Grad dovodi goste iz cijele Hrvatske te uz ostale manifestacije obogaćuje ukupnu turističku ponudu Ivanić-Grada, rekla nam je direktorica TZ Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter.

Sve prisutne sudionike u ime Grada Ivanić-Grada pozdravio je zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Osim maskiranih skupina na fašniku su nastupile Kloštranske mažoretkinje i mažoretkinje Plesne udruge Magi iz Graberja Ivaničkog te već spomenuti Puhački orkestar KUD-a Preporod iz Dugog Sela.

Maskirane sudionici članovi su udruga:
– Udruga umirovljenika grada Crikvenice
– Udruga umirovljenika Virovitica
– Udruga umirovljenika Petrinja
– Udruga umirovljenika Križ
– Udruga umirovljenika Sisak
– Udruga umirovljenika Vrbovec
– Udruga Bjelovarski slavuji
– Udruga umirovljenika Velika Gorica
– Gradska udruga umirovljenika Ivanić-Grad
– Udruga umirovljenika i građana „Treća dob“ Ivanić-Grad

Nakon predstavljanja, proglašene su i najbolje maskirane skupine te najbolja pojedinačna maska. Treće mjesto je osvojila skupina iz Virovitice. Drugu nagradu osvojila je udruga iz Crikvenice, a za najbolje je proglašena nogometna ekipa iz Lokvi. Nagradu za najoriginalniju masku gotovo
jednoglasno je dobio Ivica Duh za masku „babe i dede“.

17. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana organiziran je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada.

Tekst i foto: Zoran Ožetski