22.01.2018.

Tradiciju treba poštivati, a vinogradari do toga i drže

Danas se obilježava blagdan svetog Vinka, kojeg naročito štuju svi vinogradari i vinari za koje je to početak nove vinogradarske godine. Prema starim običajima na ovaj se dan po prvi puta u godini ide u vinogradar gdje se simbolično odradi i ritual koji se nalaže. 

Tradiciju nisu iznevjerili niti članove Udruge vinara i vinogradara Brenta koji su proslavu organizirali u vinogradu obitelji Vujičić u Graberskom brdu. Branko Vujičić koji se vinarstvom bavi od 1979. godine kada je u želji za bijegom u prirodu kupio parcelu na kojoj se danas nalazi klet s vinogradom od 250 čokota.

-Već godinama to polako obrađujemo. Ima tu šest- sedam vrsta vina, a ga godišnjoj razini imamo do nekih 300 litara vina- rekao nam je današnji domaćin Branko Vujičić kojem je u poslu orezivanja trsja pripomogao župan Stjepan Kožić.

-Kakva bi mi to bili županija kada ne bismo držali do svoje tradicije i običaja. I danas smo se na početku nove vinogradarske godine okupili u vinogradu kako bismo proslavili blagdan svetog Vinka. Želim vam što rodniju godinu, sa što manje problema- poručio je vinogradarima župan Kožić.

Nakon što su odrezali nekoliko trsova loze, orezani je trs poškropljen starim vinom te okićen kobasicama kojima se naznačuje želja za plodnošću i dobrim urodom. Naravno, sve to bilo je popraćeno pjesmom članica KUD-a Seljačke sloge iz Posavskih Brega i svirkom tamburaša. 

-Nadamo se da će rezidba ovih prvih trsova pokazati da će godina koja je pred nama biti uspješna s dobrom berbom i kvalitetnim vinima. Mi ovdje u Moslavini u posljednjih desetak godina intenzivno radimo na našoj autohtonoj sorti vina, škrlet s kojom naši vinari postižu sjajne rezultate. Upravo kroz tu kvalitetnu sortu vina i mi vidimo brendiranje grada- ispričao nam je gradonačelnik Javor Bojan Leš potvrdivši kako su i u proračunu za tu namjenu osigurana određena financijska sredstva.

Pohodili su danas vinogradar obitelji Vujičić mnogi, a kako to obično biva u dobrom i veselom društva ovakve veselice znaju potrajati do dugo u noć. Ne sumnjamo da će tako biti i večeras, jer uz dobro društvo i dobra kapljica ide bolje.

 

Izvor: 01Portal