26.01.2018.

Poduzetnički inkubator do rujna 2019.

Grad Ivanić-Grad će u rujnu 2019. godine imati završen Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator ukupne površine 722,7 m2 sa 17 zasebnih funkcionalno-prostornih jedinica namijenjenih korisnicima infrastrukture, među kojima 7 proizvodnih jedinica i 6 jedinica za uredsko poslovanje.

Ugovor o dodjeli 8.289.000 kuna bespovratnih sredstava za ovaj projekt je s potpredsjednicom Vlade RH i ministricom gospodarstva , poduzetništva i obrta dr. sc. Martinom Dalić u kolovozu potpisao gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš čime je i službeno započela provedba projekta ukupne vrijednosti 8.316.291,65 kuna. Za realizaciju je zadužena Razvojna agencija Ivanić- Grada IGRA, čiji je direktor Valentin Gadža.

Projektom će se osigurati potrebna infrastruktura za potporu razvoju poduzetništva na području grada i okolice, poboljšati konkurentnost i održivost malih poduzeća kroz razvoj infrastrukture i kroz koordiniranu potporu u smislu dodatnih usluga, edukacijskih aktivnosti te transfera tehnologije i znanja.

Provedba je krenula od 01. rujna 2017.; napravljen je Plan nabave, koji obuhvaća izradu izvedbenog projekta Poduzetničkog inkubatora, javnu nabavu za izvođenje građevinskih radova, a u proljeće 2018. trebaju započeti radovi. Radovi trebaju biti gotovi najkasnije u srpnju 2019., da bi se u kolovozu mogao inkubator opremiti i u rujnu otvoriti; ne smije biti kašnjenja. Tijekom provođenja projekta će biti najmanje 3 kontrole SAFU-a, još jednom na završetku projekta, a biti će i revizija projekta, pojašnjava Gadža.

Interes za korištenje poslovnih prostora u inkubatoru je velik, tako da bi prema broju upita već bio popunjen. Zainteresirani su mladi poduzetnici koji kreću u neke nove poslove, otvaraju se sasvim neke druge grane proizvodnje, a inkubator je namjenjen baš njima. Svi će se morati javiti na javni natječaj, koj je obvezan za sve pod istim uvjetima, koje će propisati IGRA temeljem interesa gospodarskog razvoja Grada.

Razvojna agencija IGRA je tijekom 2016. i 2017. organizirala i trodnevne edukacije poduzetnika (malih, srednjih, OPG-a…) za EU fondove; upoznavanje sa EU fondovima i natječajima, pisanjem projekata i apliciranjem na natječaje. Tečajeve je sufinancirala Zagrebačka županija 90%, a IGRA10%. U dvije godine rada Razvojne agencije je, s obzirom na zaposlena samo dva djelatnika, puno projekata prijavljeno i puno novaca povučeno; od 12,5 milijuna kuna povučenih kroz natječaje za Grad i poduzetnike, 9,4 milijuna su iz EU fondova. To su dva velika projekta: Poduzetnički inkubator i Croatian Makers Plus za darovitu djecu, a manji su bili za izgradnju nogostupa u Šumećanima, Zelanjaka, turističkog trga, elektropunionice za aute. Uspjeh se vidi i po tome što se cijela plaća direktora IGRE i dio plaće drugog zaposlenika pokrivaju iz sredstava ugovorenih projekata iz EU fondova kroz dvije godine.

Na natječaj završen 22. rujna 2017. je IGRA aplicirala za izgradnju ceste Josipa Kraša kod naplatnih kućica u vrijednosti oko 3 milijuna kuna. U travnju 2017. je apliciran Trg u Posavskim Bregima za sufinanciranje iz EU fondova za ruralni razvoj u vrijednosti 7 milijuna kuna . Prijavljivali su i projekte poduzetnika na natječaje Zagrebačke županije, i svi su prošli. O natječajima i druge potrebne informacije se mogu naći na www.ra-igra.hr.