20.01.2018.

Ministarstvo kulture odobrilo 4 milijuna kuna za 44 kulturna dobra

Ministarstvo kulture objavilo je popis odabranih programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. godini, a među njima nalaze se 44 programa s područja Zagrebačke županije kojima će biti dodijeljeno 4.098.500 kuna.

Riječ je o crkvama, župnim dvorima, samostanima, kapelama i tradicijskim kućama, a dodijeljena sredstva koristit će se za konzervatorska i restauratorska istraživanja, izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova.

Najveći iznos od 300.000 kuna odobren je za crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Zelini, po 250.000 kuna odobreno je za crkvu Sv. Petra i Pavla u Novom Mjestu, kompleks crkve Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj te za župani dvor u Rozgi. Odobreno je i 200.000 kuna za dvorac Oršić u Jakovlju, a detaljan popis odobrenih programa na području Zagrebačke županije možete vidjeti OVDJE.

Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, potvrđen je od strane Hrvatskog vijeća za kulturna dobra te odobren od ministrice kulture.