20.12.2018.

Posjet pomoćnika ministrice Momira Karina Visokoj školi Ivanić-Grad i Gradu Ivanić-Gradu

Dana 19. prosinca 2018. u cjelodnevni posjet Visokoj školi Ivanić-Grad i Gradu Ivanić-Gradu stigao je pomoćnik ministrice obrazovanja gospodin Momir Karin u pratnji sa gospođom Ivanom Pilko voditeljicom službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Prvo je upriličen prijem u uredu Gradonačelnika Javora Bojana Leša, uz nazočnost Predsjednika gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada gospodina Željka Pongraca, dekana Visoke škole Ivanić-Grad Mile Marinčića, tajnika Visoke škole Ivanić-Grad Marka Dokmanića, te predstavnice Razvojne agencije IGRA gđe Viktorije Rončević.

Razgovaralo se općenito o odgoju i obrazovanju, a posebice o strukovnom obrazovanju i kako ostvariti što je moguće konkretniji prijelaz iz srednjih škola na stručne studije, a u tom kontekstu i na stručni studij fizioterapije, koji se trenutačno izvodi na Visokoj školi u Ivanić-Gradu. Gradonačelnik i Predsjednik gradskog vijeća su iznijeli podatke koliko se u proteklih pet godina intenzivno radi na poboljšanju uvjeta i kvalitete života u našem Gradu, a s ciljem da se spriječi odljev stanovništva iz našeg Grada. Iznijeli su i jasne stavove i odrednice Grada u pravcu Visokog obrazovanja uz punu potporu istom, te zamolili predstavnike Ministarstva da nas u tom polju prate i budu spremni savjetovati kao što su to i dosad činili. Zaključak je bio kako se svakako treba nastaviti koristiti potencijale koje imamo u svom Gradu (raspoloživost Gradske uprave i Specijalna bolnica Naftalan), s jasnim odrednicama prema potrebama koje nam u navedenom polju može omogućiti naša Zagrebačka županija. Otvoreno se razgovaralo i o mogućim novim strukovnim usmjerenjima (fizioterapeut, ugostiteljski smjer) u Srednjoj školi Ivan Švear Ivanić Grad

Nakon navedenoga sastanka, delegacija je posjetila Osnovnu školu Đure Deželića, a ravnateljica Ines Tudović, osim što nas je srdačno dočekala, uistinu se potrudila jasno i artikulirano iznijeti sve aktualnosti vezane uz njezinu ustanovu, kao i predložiti eventualna poboljšanja u tom pravcu. Predstavnici Ministarstva bili su izrazito zadovoljni viđenim, te obećali kako će učiniti sve da se situacija još poboljša.

Uslijedio je susret s ravnateljicom srednje škole Ivan Švear gđom Ksenijom Pavlović. U izuzetno kvalitetnom razgovoru u kojemu su se protresli mnogi gorući problemi u odgoju i obrazovanju naglasak je stavljen na nove obrazovne programe koji bi bili direktno ili indirektno vezani na sam studijski program Visoke škole Ivanić-Grad. Spominjalo se i neka druga strukovna zanimanja za kojima ima potrebe na tržištu rada, a koji bi se mogli  provoditi u okviru Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad.

Aktualizirali smo i neke goruće teme kad se radi o odgoju i obrazovanju od vrtićke dobi do studija.

Posjet je završen kasno poslije podne, a  pokazao se izuzetno kvalitetnim i potrebitim. Uvjereni smo kako će u skoro vrijeme vođeni razgovori polučiti i određene konkretne učinke.