09.04.2018.

ŠkrletOVO u Ivanić-Gradu

Autohtona sorta hrvatske Moslavine - Škrlet, skoro zaboravljena vinska sorta grožđa značajnih potencijala polako pronalazi svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama koje postaju sve cjenjenije i traženije na tržištu.

ŠkrletOVO, poludnevna manifestacija posvećena autohtonoj moslavačkoj sorti škrlet, održana je sinoću Ivanić - Gradu, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš otvorio je ŠkrletOVO 2018 naglasivši veliku važnost škrleta za daljnji razvoj turizma Ivanić-Grada i Moslavine. Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike.

Autohtona sorta hrvatske Moslavine - Škrlet, skoro zaboravljena vinska sorta grožđa značajnih potencijala polako pronalazi svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama koje postaju sve cjenjenije i traženije na tržištu. Iako je živjela u sjeni hrvatskog vinarstva sada dobiva poseban značaj.

2005 godine. vinari su sudjelovali na prestižnom natjecanju International One Challenge gdje je vino sorte škrlet visoko ocijenjen. U zavodu za vinarstvo i u suradnji s Agronomskim fakultetom i nadležnim institucijama odlučili su se na veliki europski projekt – od starih nasada škrleta probrali su najstarije trsove i pratili njihov razvoj. Nakon 12 godina dobili su sadni i zaštićeni certificirani materijal – što zapravo znači prva bijela autohtona sorta u Hrvatskoj koja je jedina dobila taj certifikat . Kako bi na tržištu bili jači čak 8 vinara udružilo se u udrugu kako bi zajedničkim snagama ovu autohtonu sortu plasirali i diljem Europe.

“Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorata kontinentalne Hrvatske, posebno s obzirom na njegov kvalitativni potencijal. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to dobro iskoristiti” naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta tijekom znanstveno-stručne panel diskusije „Potencijali škrleta u čaši“.

Čak 20 znanstvenika i 7 doktora znanosti radilo je na ovom projektu. Znanstvenici sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovi gosti enolozi rade i dalje te pomažu vinarima kako bi se povećao rast i porast prodaje.

Radi se o vinarima: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Na znanstveno stručnom panelu „Potencijali škrleta u čaši“ panelisti i sudionici raspravljali su o potencijalima ove vinske sorte, usporedili ju s nekim drugim važnim sortama te predložiti daljnja postupanja kako bi škrlet pokazao svoj puni potencijal na sve zahtjevnijem vinskom tržištu.

www.vecernji.hr