26.04.2018.

Noć knjige u Ivanić-Gradu

Manifestacija «Noć knjige 2018.» ove godine održana je u 287 gradova i mjesta diljem Hrvatske, kojima se i ove godine pridružila Gradska knjižnica Ivanić Grad.

Program u knjižnici je započeo matinejom u 10 sati, kada je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš čitao priče posjetiteljima Dječjeg vrtića Ivanić-Grad.

U 19 sati je u Maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta za sve zainteresirane bilo organizirano predavanje pod nazivom «Hakuna matata – proživi svaki trenutak» gosta predavača Dejana Nemčića, profesora geografije i osnivača humanitarne udruge „Možemo zajedno“, koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama trećega svijeta. S udrugom je pokrenuo veliki humanitarno-obrazovani projekt „Afrika – možemo zajedno“ za opremanje afričkih škola i prikupljanje donacija za lijekove protiv malarije. Tijekom cijele godine obilazi odgojno obrazovne ustanove i knjižnice diljem Hrvatske, i održava inspirativna predavanja o Africi i ostalim projektima koje je pokrenuo, a za svoje humanitarno djelovanje je, između ostalih, dobio i nagradu «Ponos Hrvatske». Ovo mu je već drugo gostovanje na području otoka Ivanića, a poruka je uvijek ista – zajedno možemo sve.

Obilježavanju Noći knjige su se pridružile i odgojno obrazovne ustanove na području otoka Ivanića. U OŠ Stjepana Basaričeka za učenike su bile organizirane radionice i književni susret s Krunoslavom Božićem u sklopu predstavljanja slikovnice «Žaba na izletu», kao i promocija slikovnice «Eva u gradu anđela». U OŠ Đure Deželića za učenike su bile organizirane razne likovne, književne i kreativne radionice, dok su u OŠ braće Radića iz Kloštra Ivanića učenici imali priliku sudjelovati u radionici stripa i družiti se s autorom slikovnica Tomislavom Škrljcem, te prisustvovati književnom susretu s Jadrankom Klepac.

Noć knjige je obilježila i OŠ Milke Trnine iz Križa književnim susretom s autoricom Rosie Kugli, te Srednja škola Ivan Švear i Dječji vrtić Roda.

Izvor: ORI
Foto: Zdenko Vanjek