26.04.2018.

Inovativna Hrvatska ponovo se okuplja u Ivanić-Gradu

Petu godinu zaredom u Ivanić-Gradu održati će se Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G, na kojoj se predstavljaju nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici, kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije.

Elektronički i računalni klub u suradnji s partnerima organizira petu po redu Izložbu inovacija Ivanić-Grad I3G koja će se održati 17. i 18. svibnja 2018. godine u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu.

Nakon četiri uspješne godine i zbog sve većeg interesa sudionika, izložba je u ovoj petoj godini održavanja prerasla u nacionalno događanje na kojem će biti predstavljeni ideje, projekti, proizvodi i usluge uspješnih poduzetnika i inovatora te djece i mladih, učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta. U okviru izložbe održat će se i zanimljiv popratni program događanja s radionicama iz područja tehničke kulture i inspirativnih predavanja inovatora i poduzetnika.

Ovogodišnji ambasador izložbe je tvrtka STEMI koju je osnovao tim mladih ljudi, prethodno okupljenih u udruzi Bura Znanja – Antun i Josip Vukićević, Luka Fućek, Vlatko Klobučar, Pavao Pahljina i Marin Trošelj. Uspješnom crowdfunding kampanjom na web stranici Indiegogo, prije nekoliko godina uspjeli su u rekordnom roku prikupiti sredstva za razvoj svog projekta STEMI, odnosno prikupiti sredstva za razvoj šesteronožnog robota kojeg su sami i osmislili. Time su započeli s popularizacijom robotike i STEM područja (engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics) u obrazovanju i na tome od tada kontinuirano rade. Zajedno s udrugom Programerko pokrenuli su i projekt Hrvatska stvara, kojem je cilj diljem Hrvatske otvoriti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti, besplatno učiti i stvarati nove tehnologije. Projekt će predstaviti i na ovogodišnjoj izložbi.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gorana Jandrokovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partneri su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Udruga inovatora Hrvatske, Grad Ivanić-Grad, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora, Srednja škola Dugo Selo te Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 17. svibnja u 11 sati u Hotelu Sport. Sva događanja bit će otvorena i besplatna za posjetitelje, pri čemu organizatori i partneri posebno pozivaju mlade te roditelje s djecom.