27.09.2017.

Tematska izložba: GEA – baština i priroda

Uz DANE EUROPSKE BAŠTINE 2017. koji se ove godine odvijaju na temu: BAŠTINA I PRIRODA – KRAJOLIK MOGUĆNOSTI u Muzeju Ivanić-Grada odlučili su još jednom postaviti izvrsnu tematsku izložbu: GEA – KAD STIJENE PROGOVORE, postavljenu u Muzeju Ivanić-Grada u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Hrvatskim geološkim društvom u lipnju ove godine.

Izložba otvara različite poglede na ljepote i bogatstva stijena, na čudesni svijet fosila i drugih nalaza koji, u neuobičajenim kombinacijama današnjeg lica zemlje i ostataka koji govore o mamutima na području Slavonije, o morskim hridima i školjkama na Medvednici, o nezaustavljivoj snazi tektonskih pomaka i boranja kamenih masa, o tajanstvenoj ljepoti podzemnih spilja i vulkanskih otoka, naftonosnim slojevima u dubinama zemlje….

Izvrsne fotografije i dobar izbor originalnih geološko-paleontoloških izložaka još će jednom prisjetiti da je naš zeleno-modri planet još uvijek neiscrpna riznica tajni i ljepota te trajni izazov i nadahnuće znanstvenicima i istraživačima, rekreativcima i pustolovima, umjetnicima i filozofima, odraslima i djeci.

I kako je bila izložba otvorena uglavnom u vrijeme školskih praznika, ponovno ju postavljamo, barem na kratko, kako bi ju mogli posjetiti i učenici naših škola.Ako bude sreće, izložbu će popratiti i neki dodatni sadržaji, no, o njima u narednoj najavi, rekla nam je ravnateljica muzeja Vida Pust Škrgulja.