02.10.2017.

RVS – Zagreb istok na korak do EU sredstava

Vladino Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata predložit će Vladi Republike Hrvatske donošenje Odluke o proglašenju projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok“ strateškim investicijskim projektom, odlučeno je jučer na sjednici Povjerenstva održanoj u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Time su stvoreni preduvjeti da se ovaj projekt, ukupne vrijednosti veće od 700 tisuća eura, koji ima za cilj osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105 tisuća stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, financira iz fondova EU. U ime Zagrebačke županije sjednici Povjerenstva nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projektom RVS – Zagreb istok je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka, Rakovec i Rugvica. Prvi postupci javne nabave planirani su za studeni ove godine, a potom će, najvjerojatnije početkom iduće godine, uslijediti i gradnja novoga, odnosno rekonstrukcija postojećega vodoopskrbnog sustava na istoku Zagrebačke županije. Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb istok obuhvaća i gradnju vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara vode u sekundi.

Na istoj sjednici je, među ostalim, predloženo da se „Projekt ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju u Vrbovcu“, čiji je investitor također Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., uvrsti na Listu strateških projekata RH.