06.10.2017.

Konferencija za novinare povodom 13. Bučijade

Na prvoj konferenciji za novinare uoči 13. Bučijade jučer je u Ivanić-Gradu kao njen kum predstavljen proslavljeni skijaš Ivica Kostelić, koji je pozvao ljubitelje dobre hrane i zabave da za vikend 14. i 15. listopada svakako posjete Ivanić-Grad.

Direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grada Ankica Bešter je naglasila, da je okosnica Bučijade prodajni sajam, na kojem nastupa 30-tak proizvođača bučinog ulja iz cijele Hrvatske, a ukupno oko 200 proizvođača eko-hrane i drugih ekoloških i obrtničkih proizvoda. U programu su i gastroradionice, brojne igraonice i drugi sadržaji za djecu, folklorni sadržaji i koncerti, a svi lokalni ugostitelji imaju bogatu prigodnu ponudu jela.

Tajnica Udruge proizvođača bučinog ulja Ivanić-Grad Marica Svetlečić je najavila, da će na Bučijadi u subotu biti proglašenje rezultata 7. ocjenjivanja kvalitete bučinih ulja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, stručno predavanje o izazovima u proizvodnji visokokvalitetnih bučinih ulja, prvo predstavljanje novoovnovane Zadruge „Crna kap“ za proizvodnju bučinog ulja „Premium“ i nove etikete, te uručivanje jamstvenog žiga „proizvod hrvatskih farmi“ prvom proizvođaču bučinog ulja. Iznijela je podatak, da je lani na Bučijadi bilo prodano preko 2.000 litara bučinih ulja.

Pošto je Zagrebačka županija pokrovitelj i domaćin 7. izložbe bučinih ulja SZ Hrvatske, poročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Gordana Županac je iznijela podatak, da je za ocjenjivanje pristiglo 28 uzoraka, a prilikom proglašenja rezultata će se u maloj dvorani POU Ivanić-Grad moći kušati ulja 15 proizvođača sudionika ocjenjivanja.
Zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj je zahvalio Ivici Kosteliću na kumstvu, naglasio da je ove godine prostor Bučijade proširen na novouređeni Sportski park Zelenjak te pozvao sve, da se uvjere u bogatu ponudu i program 13. Bučijade od 13-15. listopada.

Konferencija za novinare je održana u Restoranu Garfield, gdje su organizatori počastili sudionike specijalitetima od buča.

R. Šporer