23.10.2017.

13. Memorijal Rudolf Perešin

Brojne delegacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen biste Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu obilježile su povijesni prelet koji se dogodio prije 26 godina kada je, u vrijeme najžešće agresije na Hrvatsku, Rudolf Perešin MiG-om 21 iz bihaćkog aerodroma prešao u Austriju i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Nakon što je sletio na aerodrom u Klagenfurtu, 25. listopada 1991 rekao je : Hrvat sam, ne mogu i neću pucati na Hrvate.

Danas je to povijesna rečenica koja stoji uklesana u granit spomen ploče ali 1991 godine te su riječi bile jače od najrazornijh granata i bile su poticaj za sve hrvatske branitelje koji su gotovo goloruki branili svoju domovinu.

Završnica ovogodišnjeg 13. Memorijala „Rudolf Perešin“ održala se u Cagincu, u kojem je Rudi proveo dio života. Za vrijeme trajanja svečane ceremonije u čast hrvatskom vitezu nebom iznad Caginca više puta preletio je Mig 21.

Rudolf Perešin rođen je 25. ožujka 1958. u Gornjoj Stubici, a odrastao je u Ivanić-Gradu, tako da se u oba mjesta svake godine odaje počast njegovu junaštvu i žrtvi koju je podnio za slobodnu i neovisnu Hrvatsku koju je toliko volio. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak, 2. svibnja 1995. godine.

Delegaciju Grada Ivanić-Grada predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš u pratnji zamjenika Željka Posilovića i Tomislava Cuvaja te predsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca.

Memorijal su i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane organizirali Grad Ivanić-Grad, Udruga „Susreti za Rudolfa Perešina“, Mjesni odbor Caginec – Prkos i Zajednica udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada.

Zoran Ožetski