14.11.2017.

XVI. smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske

U suradnji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad u subotu 11.11.2017. godine u maloj sali POU održana je XVI Smotra muških pjevačkih skupine Hrvatske. Ova smotra je jedina smotra ovog tipa u Republici Hrvatskoj. Sudionici smotre su muške pjevačke skupine koji se amaterski bave čuvanjem starinskih pjesama svojega užeg zavičaja te načina njihova izvođenja, a svake godine nastupa desetak muških pjevačkih skupina iz različitih krajeva Hrvatske.

Ove godine na smotri su gostovali: HKUD "Perušić" Perušić, izvorna pjevačka skupina "Sokolovi" Ravni Kotari, KUD "Cetingradska tamburica" Cetingrad, KUD "Katruže" Ivanovec, KUD "Seljačka sloga" Greda Sunjska, KUD "Sveta Ana-Vučjak" Karlovac, KUD "Vinac" Stankovci, KUD "Kraljica Katarina" Donji Lapac, MPS KUD-a "Mijat Stojanović" Babina Greda, KUU "Zvona Zagore" Mirlović Zagora.

Kao i svake godine do sada Hrvatski radio Prvi program i glazbena urednica Maja Martinec su snimali sve sudionike smotre, snimljeni materijali će se prvenstveno koristiti u emisiji „Iz hrvatske narodne baštine“ te prema potrebi u ostatku programa. Dosadašnja snimanja su rezultirala izdavanjem nosača zvuka Prvih deset godina smotre.

Pokrovitelji smotre su Grad Ivanić-Grad, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Ivanić-Grad i Turistička zajednica Zagrebačke županije. KUD „Ogranak seljačke sloge“ kao organizator od prvog dana surađuje s najeminentnijim stručnjacima na polju vokalne tradicijske glazbe.

Stručni odbor smotre sačinjavaju : Ivan Ivo Ivančan i Joško Čaleta. Kao dokaz vrijednosti ove smotre je i snimanje BBC-ove reportaže o tradicijskom pjevanju u Hrvatskoj. Svake godine se izdaje i popratni materijal smotre u obliku knjižice. U knjižici se mogu naći sve informacije vezane uz smotru, te gostujuće skupine.

Svaka skupina je u knjižici zastupljena slikom i podacima o skupini ili KUD-u, navedeni su voditelji skupina, tako da se publika unaprijed može upoznati sa sudionicima. Smotru je otvorio zamjenik gradonačelnika gospodin Željko Posilović. Nakon smotre se u društvenom domu u Posavskim Bregima održao domjenak za sve sudionike smotre, uz odličnu atmosferu druženje je potrajalo dugo u noć.

 

Slike: Zdenko Vanjek