08.05.2017.

Obilježena 125. obljetnica rada DVD-a Ivanić i 50. obljetnica rada profesionalne Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad

Uz tradicionalni Dan otvorenih vrata Vatrogasne postrojbe, mimohod vatrogasnih vozila i misu, uz blagdan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca je u Ivanić-Gradu obilježena 125. obljetnica rada DVD-a Ivanić i 50. obljetnica rada profesionalne Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad.

Tako je u subotu 6. svibnja 2017. uz objekt Hotela Crosco u suradnji s Inom i Croscom, Policijskom postajom i GD Crvenog križa održana velika operativno-taktička vježba profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i prve pomoći, od spašavanja unesrećenih iz visokog objekta, preko intervencije u slučaju istjecanja opasnih plinova, do požara i spašavanja stradalih u prometnoj nesreći.

Potom je na svečanoj akademiji održana prezentacija o povijesti DVD-a Ivanić i Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad.

Izdvajamo podatke, da se datumom osnutka DVD-a Ivanić smatra 29. rujna 1892. godine, kad su bila potvrđena prva Pravila društva, a godinom osnutka Vatrogasne postrojbe 1967., kad su u okrilju DVD-a zaposlena prva dva profesionalna vatrogasca. Danas VP ima 54 zaposlena, koji, osim na područjima Grada Ivanić-Grada i općina Križ i Kloštar Ivanić, te auto-ceste, obavljaju poslove osiguranja i za brojna postrojenja Ine.

Od brojnih uručenih odlikovanja, plaketa i zahvalnica, izdvajamo da su plaketama nagrađeni Krešo Zajčić, Željko Gajski i Nenad Marunić za 40 godina, te Stjepan Belovarić za 50 godina vatrogasnog staža, a zlatnim plaketama Vatrogasne postrojbe njeni bivši zapovjednici Franjo Barilić, Stjepan Belovarić i Darko Zajčić, a gradonačelnik Javor Bojan Leš za podršku razvoju postrojbe

Radojka Šporer