22.03.2017.

Uklanjanje otpada iz šume Žutice i šume Marče

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Uprava šuma Podružnica Zagreb, Odjel za ekologiju,  Šumarija Novoselec,  Grad Ivanić-Grad, tvrtka IVAKOP d.o.o. i općina Kloštar Ivanić obilježili su Svjetski dan šuma akcijom uklanjanja otpada iz šume Žutice i šume Marče u utorak 21. ožujka 2017. godine. Odvezeno je oko 64 m³ mješovitog otpada, posebno građevinskog i zemljanog materijala, odbačene odjeće, starih madraca, kartonske i papirnate ambalaže, dijelova namještaja, auto gum i sl.

Ova akcija nastavak je uspješnih zajedničkih prošlogodišnjih akcija uklanjanja otpada iz divljih deponija. Ove godine odvezeno je još više otpada zahvaljujući udrugama s područja Ivanić-Grada i  Kloštra Ivanića koje su u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i sa šumarijom Novoselec odradile velik posao u u sklopu akcije Zelena čistka. Društvo prijatelja prirode i Lovačko društvo „Srndač“ su u subotu 18. ožujka 2017. prikupljali otpad iz šume Marča u kontejnere na četiri lokacije.  Na području šume Žutice prikupljeno je mnogo manje otpada oko 4m3 zahvaljujući djelatnicima šumarije Novoeselec.

U sklopu obilježavanja Dana zaštite šuma održan je radni sastanak na temu ,,Problematika divljih deponija u šumskim područjima“. Zajednički apel svih sudionika je: “Šume su naše 'zelene tvornice' jer, uz drvnu građu, proizvode i čisti zrak, čisto tlo i čistu vodu, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavajući klimatske krajnosti. Ne bacajte otpad u šumu ni nigdje drugdje u prirodu. Sačuvajmo naše šume za buduće generacije.”

Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka na prvi dan proljeća i to je prilika da se svi podsjetimo na važnost očuvanja šuma. Obilježavanje Svjetskog dana šuma započelo je 1971. godine kada je na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije odlučeno da se prvi dani proljeća slavi kao Svjetski dan šuma.