24.03.2017.

Ugasimo svijetla na jedan sat za planet Zemlju

Pozivamo sve građane, tvrtke i institucije da se u subotu, 25. ožujka 2017. godine uključe u globalnu akciju „Sat za planet Zemlju i simboličko ugase svjetla na jedan sat, od 20:30 do 21:30 sati. I ove godine, gašenjem svjetla u krugu Savske ulice, Omladinske ulice i Ulice ruža u centru grada, akciji će se pridružili i Grad Ivanić-Grad.

Cilj akcije „Sat za planet Zemlju“ je da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja i upozori na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca kako bismo očuvali naš (jedini) planet a ne ušteda električne energije u tom jednom satu isključivanja.

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu, u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena.  Hrvatska se pridružila akciji 2009. godine ugasivši svjetla na zgradama Hrvatskog narodnog kazališta, Pravnog fakulteta i Muzeja za umjetnost u Zagrebu, u Dubrovniku su u mrak utonule Zidine i Stradun, Pula je ugasila svjetla na Areni, a Split cijelu Rivu.  Iz godine u godinu i dalje raste broj gradova koji se uključuju u Inicijativu. Prošle godine na području Zagrebačke županije akciji su se pridružili gradovi Ivanić-Grad, Samobor, Velika Gorica i Zaprešić te Općina Križ.

Još jednom Vas pozivamo da se pridružite Inicijativi i simbolično ugasite svjetla na jedan sat 25. ožujka 2017. u 20:30 radi podizanja svijesti o potrebi mijenjanja štetnih navika i poduzimanja određenih akcija oko klimatskih promjena.