05.06.2017.

Odabrano idejno rješenje Plinskog mosta

U okviru obilježavanja Dana grada u Ivanić-Gradu je u 03. lipnja 2017. održana vrlo zanimljiva izložba idejnih rješenja za obnovu takozvanog „plinskog mosta“. Radi se o pješačkom mostu kod vatrogasnog doma u Jalševcu, improviziranom uz plinovod preko Lonje, koji skraćuje put prema centru grada.

Namjera je da se na tom mjestu izgradi pravi pješačko-biciklistički most i njime zaokruži jugozapadni dio gradske šetnice u Jalševcu.

Idejno rješenje je Grad potražio na inovativan i vrlo zanimljiv način: u suradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, tako da je njegova izrada ponuđena studentima, uz nagradu za odabrani rad. Posla se prihvatilo tridesetoro studenata kolegija nosivih konstrukcija sa prve godine, u timovima po dvoje, pod vodstvom prof. Berislava Medića. Prije dva mjeseca su razgledali lokaciju, te u subotu izložili 15 idejnih rješenja. Stručni žiri je bio jako zadovoljan rezultatima, pa je autorima triju rješenja dekan Krunoslav Šmit uručio pohvalnice, a rad Kristine Brajdić Marka Blaževića je nagradio Grad Ivanić-Grad.

Riječ je o relativno jednostavnom i jeftino izvedivom mostu čelične konstrukcije s prometnom površinom od drveta, oblikovanom od četiri trokuta formirana kao dva spojena lijevka, koji pozivaju na prijelaz preko mosta u oba smjera.

Za odabrano rješenje nagradu je uručio gradonačelnik Javor Bojan Leš, naglasivši da je jedan od ključnih kriterija odabira bila i prihvatljiva cijena izvođenja.

Radojka Šporer