21.06.2017.

Čestitka gradonačelnika povodom Dana antifašističke borbe

Drage Ivanićanke, dragi Ivanićani,

Ususret danu kada simbolički proslavljamo Dan antifašističke borbe nužno je da se osvrnemo na suštinsko značenje i povijesno nasljeđe antifašizma koje je duboko utkano u europske i hrvatske korijene.

Antifašizam je ugrađen u temelje moderne demokracije kao podsjetnik i smjerokaz da bilo koja ideologija, pokret, vjera, narodnost ili bilo kakva ljudska različitost ne smiju biti povod da se međusobno razdvajamo u ekstremne krajnosti koji nas vode u destrukciju i razaranje ljudskih života.

I dalje, kao nacija prebrzo reagiramo iz krajnje destrukcije u cilju razdvajanja, a trebali bi fokusirati svoju pažnju na zajedništvo, međusobno razumijevanje i premošćivanje nesuglasica, uključujući i onih svakodnevnih.

Antifašizam izlazi izvan konteksta razdvajanja naroda i nije vezan samo za jedan dio ljudske povijesti nego je i danas individualna odgovornost svakog pojedinca koji promišlja o svim svojim akcijama te se zaustavlja i korigira svoje ponašanje prema spajanju, zajedništvu, udruživanju u cilju stvaranja novih vrijednosti.

Učimo o povijesnim činjenicama s razumijevanjem i shvatimo da fašizam, kao i bilo koja druga slična destrukcija, zavija ljudsku svijest u crno. Ne ponavljajmo povijest! Nemojmo si dopustiti da suštinske vrijednosti antifašizma koristimo za razdvajanje nego iskoristimo pouke iz mračnog doba ljudske svijesti te svoje aktivnosti oplemenimo promicanjem sloboda, ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, proslavimo Dan antifašističke borbe u ozračju zajedništva! Sretan nam svima Dan antifašističke borbe kada slavimo hrabrost i pobjedu nad najtamnijim vremenom naše povijesti!

 

Vaš Gradonačelnik,

Javor Bojan Leš