04.12.2017.

Sve prometne i javne površine očistit ćemo najkasnije osam sati nakon prekida oborina

Ivanić-Grad će u vrijeme adventa dobiti novo ruho uz ukrasne svjetleće figurice i lampice, a kompletnu dekorativnu rasvjetu kao i sva uređenja u Gradu obavili su djelatnici Komunalnog centra Ivanić-Grad d.o.o.

Kao i svake godine, djelatnici Komunalnog centra Ivanić-Grad d.o.o. spremno dočekuju zimu sa svom potrebnom mehanizacijom i drugim potrebnim sredstvima u svrhu uspješnog obavljanja poslova na čišćenju snijega i leda na gradskim cestama i javnim površinama grada. Kako će točno funkcionirati zimska služba, pojasnio je Mario Mikulić, direktor Komunalnog centra Ivanić-Grad d.o.o., posebno istaknuvši da će građani moći mirno uživati u blagodatima zime jer će djelatnici KCIG-a pravovremeno brinuti o sigurnosti i prohodnosti na cestama, nogostupima, trgovima, stazama i drugim javnim površinama.

- U ekstremnim vremenskim uvjetima molimo građane da se malo strpe jer će se sve potrebne prometne i javne površine očistiti u najkraćem mogućem vremenskom periodu, odnosno najkasnije osam sati nakon prekida oborina - obećaje Mikulić.

Da bi svi poslovi zimske službe funkcionirali po propisima, Društvo je izradilo Izvedbeni program zimske službe kojim je utvrđena optimalna i funkcionalna organizacija zimskog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Ivanić-Grada prema utvrđenim prioritetima odnosno redoslijedu čišćenja nerazvrstanih cesta.

- Program je sačinjen na pretpostavkama prosječne zime, a predviđa angažiranje potrebnog broja strojeva, ljudi i materijala po stupnjevima djelovanja i dionicama, a prema vremenskim uvjetima u vrijeme djelovanja zimske službe. Izvedbeni program se veže na plan zimskog održavanja cesta izrađen od strane Hrvatskih cesta d.o.o. za državnu cestu D-43 i Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, a na području Grada Ivanić-Grada - pojašnjava direktor KCIG-a.

Adekvatna zimska oprema

Program zimske službe prvenstveno pretpostavlja vezu vitalnih službi i centara na području Grada (Dom zdravlja, policijska postaja, zgrada suda, CCZ, pošta, škole, vrtići i drugih javnih službi, mjesta opskrbe i sl.) na sistem državnih i županijskih cesta. Prema utvrđenim prioritetima čiste se i ostale ulice i nerazvrstane ceste radi normalnog odvijanja prometa.

- Vrlo je važno da se sudionici u prometu prilagode zimskim uvjetima te da na vozilima imaju adekvatnu zimsku opremu, a da obavljanje zimske službe sudionicima u prometu omogućuje samo veću sigurnost uz njihov oprez - navodi Mikulić.

U Gradskoj upravi održana je 3. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada pod predsjedanjem načelnika Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada, Željka Posilovića, zamjenika gradonačelnika Grada Ivanić-Grada.

Na sjednici je direktor KCIG-a u ulozi zamjenika načelnika Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada također izvijestio o stanju pripremljenosti za obavljanje zimske službe na lokalnim cestama na području Grada Ivanić-Grada pri čemu je zaključeno da je stanje zadovoljavajuće.

Predstavnici policije su također obavili smotru zimske službe s odabranim izvođačem radova te su konstatirali da je stanje zadovoljavajuće i da se svi radovi vezani za zimsku službu mogu uspješno odraditi.

Grad podijeljen u četiri sektora

Inače, radi funkcionalnijeg i bržeg djelovanja na terenu Grad Ivanić-Grad je podijeljen u četiri sektora kako bi se istovremeno mogla obavljati zimska služba u centru grada i onim udaljenijim dijelovima, odnosno prigradskim područjima.

Sektor I – obuhvaća područje naselja Ivanić-Grad ukupna dužina prometnica 50.351 m

Sektor II – obuhvaća područje naselja Šumećani, Graberje Ivanićko,Deanovec, Derežani, Caginec i dio Ivanić-Grada bivše naselje Šarampov donji ukupna dužina 39.154 m

Sektor III – obuhvaća područje naselja Lijevi Dubrovčak, Posavski Bregi, Zaklepica, Prečno, Prerovec,Topolje, Opatinec, Lepšić, Tarno, ukupna dužina 19.655 m

Sektor IV- obuhvaća područje naselja Greda Breška, Šemovec Breški, Trebovec, , Zelina Breška i dio Opatineca ukupne dužine 11.120 m

Na području Grada ima također kritičnih mjesta što podrazumijeva mostove, uspone, oštre zavoje i slično. Najkritičnija mjesta su mostovi na kojima može biti poledice kada je na cesti nema te stoga treba biti posebno oprezan u prometu na tim dijelovima prometnica.

Za uspješno djelovanje zimske službe sistem veza ima vrlo važnu ulogu. Kada ne traje dežurstvo, veza se održava u radno vrijeme s Komunalnim centrom Ivanić-Grad d.o.o., Moslavačka 13; na tel. 2831-058 koji je ujedno i naručitelj zimske službe.

U vrijeme uvedenog dežurstva odnosno 2. stupnja pripravnosti veza se održava s bazom zimske službe na broj telefona 098 402 732. Županijske ceste Zagreb, koje čiste državnu i županijske ceste, preko svog mjesta pripravnosti u Ivanić-Gradu na broj telefona 2888-177. Sve informacije oko zimske službe mogu se dobiti od voditelja zimske službe, Ivana Antolića, na broj telefona 099 263 9066 i u Komunalnom centru Ivanić-Grad d.o.o. u radno vrijeme od 7,00-15,00 sati i na broj 2831-058.

- Osim prometnica vrlo je bitno čistiti i javne površine odnosno nogostupe i krovove objekata od smrznutog snijega i leda,  a građani su dužni temeljem Odluke o komunalnom redu dužni čistiti javne površine ispred svojih objekata čime se doprinosi većoj sigurnosti svih građana - podsjeća direktor KCIG-a.

U ovoj pripremnoj zimskoj sezoni obavljaju se i radovi na uklanjanju dotrajalog, trulog i suhog drveća te se obavlja jesensko orezivanje krošnji drveća. Na mjestima uklonjenih drveća nastoje se zasaditi nove mlade sadnice drveća te se rade planovi sadnje novog drveća, a koje će se obaviti u rano proljeće.

Domaći OPG-ovi u drvenim kućicama

Bliže nam se dani Adventa kad će Grad dobiti novo ruho uz ukrasne svjetleće figurice i lampice. Kompletnu dekorativnu rasvjetu kao i sva uređenja u Gradu obavili su djelatnici Komunalnog centra što je, ističe Mikulić, prilično veliki posao.

Grad se dodatno svakodnevno uređuje i čisti od zaostalog otpalog lišća i granja drveća. U suradnji s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad planira se uređenje trga na tržnici Maznica i glavnom velikom trgu u svrhu odvijanja predstava i drugih događaja povodom Adventa. Advent i sva događanja dodatno će oplemeniti raznim sadržajima domaći OPG-ovi i drugi izlagači koji će svoje proizvode izlagati u drvenim kućicama i štandovima.

Paljenje prve adventske svijeće u Ivanić-Gradu bit će u subotu 2.12. u 19 sati ispred crkve sv. Petra apostola što je uvijek popraćeno prisustvovanjem brojnih građana pa tako i predstavnika Grada i svakako predstavnika iz crkvenih redova, župnika i drugih.

Direktor Mikulić napominje da posla u Gradu nikada ne nedostaje te da Komunalni centar uvijek izlazi u susret svim građanima na području Grada i da se trudi sve svoje zadaće obaviti na vrijeme na zadovoljstvo svih građana.

Izvor: Lokalni.hr