15.12.2017.

Predavanje na temu „Pretilost djece – kako sport može pomoći“

U utorak 12.12.2017. u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održano je predavanje na temu „Pretilost djece – kako sport može pomoći“. Predavanje su organizirali POU Ivanić Grad i Udruga nadbiskup Josip Juraj Posilović iz Ivanić-Grada.

Na početku je sve okupljene pozdravila predsjednica Udruge Posilović, Josipa Hlevnjak, prof. i zahvalila ravnatelju POU-a Draženu Malecu na suorganizaciji, a predavačima na spremnosti i izdvojenom vremenu. Zatim je riječ predala dr. sc. Mili Marinčiću koji nas je ukratko upoznao sa radom i djelovanjem predavača kako na polju znanosti, struke, tako i na polju aktivnog doprinosa razvoju sporta i obrazovanja u Ivanić-Gradu.

Gosti predavači bili su dr. sc. Tatjana Trošt Bobić i Goran Bobić, prof. Oboje predavača vrsni su stručnjaci u polju kineziologije. Predavanje je podijeljeno u dva dijela, a u prvom djelu dr. sc. Trošt Bobić je s teorijske strane progovorila o pretilosti i njezinoj zastupljenosti u svijetu i RH. Dr. Trošt Bobić je konstatirala koliko tjelesna neaktivnost povećava rizik od nastanka pretilosti, sa svim drugim posljedicama iste za zdravlje kako djece, tako i odraslih. U drugom dijelu je Goran Bobić, prof. progovorio iz perspektive profesora tjelesne i zdravstvene kulture, ali i kao trener o važnosti tjelesnog vježbanja kao zaštite od pretilosti, te o sustavu sporta od perspektivnog djeteta do vrhunskog sportaša, a završio sa detektiranjem problema ozljeda u pojedinim sportovima i kako ih prevenirati.

Lijepo je konstatirati kako su predavanju nazočili mnogi odgajatelji iz naših vrtića, kao i profesori iz škola, ali i drugi djelatnici koji rade s djecom. Očekivali smo puno više roditelja na ovom predavanju, budući da je pretilost od strane WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), ocijenjena kao jedan od gorućih problema suvremenog društva. Nažalost, mnogi treneri, koji svakodnevno rade s djecom u našim klubovima nisu se odazvali ovom izuzetno vrijednom predavanju.

Svima se iskreno zahvaljujemo na doprinosu i nadamo se susretima i na budućim ovakvim ili sličnim događajima.

Silvija Svetoivanec-Marinčić, dipl. oec. – tajnica Udruge