14.04.2017.

Visoka škola Ivanić-Grad u završnoj fazi osnivanja

Slijedom svega dosada učinjenoga izvješćujemo javnost o trenutačnoj situaciji u kojoj se nalazi projekt pokretanja Visoke Škole Ivanić-Grad.

Već je poznato, a javnost je o tome bila informirana preko internetskih stranica Grada i Ivanićkog Glasnika, da je mentor Visoke Škole Ivanić-Grad Veleučilište Lavoslav Ružička iz Vukovara. S učilištem mentorom potpisan je Ugovor o mentorstvu i pripremljena sva dokumentacija koja je proslijeđena Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U međuvremenu Gradonačelnik Javor Bojan Leš, kroz niz sastanaka i susreta odrađuje izuzetno važan posao za nastavak procesa osnivanja VŠ Ivanić-Grad.  Ministarstvo je nakon zaprimljene dokumentacije dalo svoje sugestije i zatražilo određene dopune, koje su sukladno vremenskim okvirima i učinjene (bankarska garancija i aneks ugovora). Na traženje privremenog dekana Mile Marinčića dobivamo informaciju od strane Ministarstva (mail 27.3.2017.) kako ono više nema dodatnih zahtijeva i primjedbi, te je Ministarstvo s navedenim datumom našu dokumentaciju proslijedilo Agenciji za znanost i Visoko obrazovanje.

Sukladno navedenome, na zahtjev Gradonačelnika Leša, dogovoren je i odrađen sastanak u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (12.4. 2017.) sa ravnateljicom Agencije prof. dr. sc. Jasminom Havranek i njezinim timom. Sastanku su od strane Grada i Visoke škole nazočili, Gradonačelnik Javor Bojan Leš, Privremeni dekan Mile Marinčić, Pročelnik Milivoj Maršić, te Voditeljica odsjeka za poslove Gradskog vijeća i Gradonačelnika Tihana Vuković Počuč.

Gradonačelnik je izvijestio ravnateljicu Havranek o svemu što je dosad poduzeto i što je pripremljeno (učionički prostor, informatička učionica, dekanat, tajništvo i referada, dogovori sa SB Naftalan i dr.), te izrazio mišljenje kako je Grad kao nositelj i voditelji u procesu osnivanja (Mile Marinčić i Tatjana Trošt Bobić) i pokretanja Visoke škole Ivanić-Grad, spremni na daljnje korake u pravcu dobivanja suglasnosti o pokretanju visokoškolske ustanove, a koje u ovoj zadnjoj fazi odrađuje Agencija, koja u konačnici daje prijedlog Ministru.

Ravnateljica agencije prof. dr. sc. Jasmina Havranek ponovila je svoje stajalište i ponovno pohvalila pokretanje Visoke škole u Ivanić-Gradu, posebice smjera Fizioterapija, koji se zbog mnoštva detalja vezanih uz Grad Ivanić-Grad nameće kao logično rješenje.

Ravnateljica nam je također, iznijela smjernice daljnjeg postupanja u pravcu osnivanja VŠIG. U ovom trenutku Agencija je zaprimila naše dokumente. Slijedi formiranje stručnog povjerenstva od strane Agencije (tri člana, dva znanstvenika od njih jedan izvan Hrvatske, te jedan student iz navedenoga usmjerenja s nekoga od studija u Hrvatskoj). Agencija će imenovati i posebnog koordinatora koji će cijelo vrijeme biti u kontaktu s privremenim dekanom i pravovremeno najavljivati sve što je dalje potrebno učiniti. Svakako, najvažniji trenutak koji nas očekuje jest posjet povjerenstva AZVO-a nama u Ivanić-Gradu, gdje će se povjerenstvo osim sa nositeljima stručnog dijela VŠ (Marinčić i Trošt Bobić i nastavni kadar), susresti i sa predstavnicima Grada, SB Naftalan i drugim važnim subjektima u Gradu.

Predstavnici Agencije su pohvalili ritam i ažurnost kojim se u ovom trenutku priprema rad i djeluje u pravcu osnivanja VŠIG. Gradonačelnik Leš je pak s naše strane zahvalio na primanju i smjernicama koje su nam predstavnici Agencije dali, te ujedno pozvao i potaknuo predstavnike Agencije da što je moguće prije dođu u Ivanić-Grad i provjere uvjete koji se od nas traže, te se uvjere u našu spremnost za početak navedenoga studijskog programa. Sve ostaje otvoreno i moguće je da prve studente vidimo već u listopadu 2017. u Ivanić-Gradu.

U očekivanju posjeta povjerenstva AZVO-a voditelji dr. sc. Mile Marinčić, privremeni dekan i dr. sc. Tatjana Trošt Bobić, savjetnica za VŠIG, nastavljaju s radnjama stvaranja vlastitoga kadra, koji će nakon mentorstava (nakon dvije godine) uz neke druge detalje biti najvažniji u pravcu osamostaljenja i dobivanja akreditacije za VŠIG.

Na korak smo do cilja. Mnogi ljudi čine sve što je u njihovoj moći kako bi se pokrenuo ovaj izuzetno važan korak za Grad Ivanić-Grad i hvala im, ali neki to čine i na poseban način. Svakako su tu: ravnatelj SB Naftalan Goran Maričić, zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, predsjednik gradskog vijeća Željko Pongrac, dekan Mirko Smoljić iz Vukovara, a na poseban način svakako Gradonačelnik Javor Bojan Leš.