10.04.2017.

Poslovni uzlet Ivanić-Grad 2017.

Poslovni uzlet Ivanić-grada održan je u petak u tom gradu kao nastavak inicijative Poslovnog dnevnika pokrenute prije četiri godine s ciljem promicanja malog i srednjeg poduzetništva. S ovog je mjesta poslana poruka da se bez obzira na ekonomske okolnosti može voditi uspješno poslovanje, dok se edukativnim dijelom Poslovnog uzleta onima s izvrsnim rezultatima pružila prilika da postanu još bolji.

Ministar turizma Gari Capelli u Ivanić-gradu vidi pregršt predispozicija za pozicioniranje grada i okolice kao top destinacije jer je zdravstveni turizam grana koja na godišnjoj razini globalno raste i do 20 posto. „Odlične rezultate bilježimo na nacionalnoj razini čemu u prilog ide deset milijardi eura prometa ostvarenih u turizmu prošle godine što nam je i motivacija cilja koji smo postavili do 2020., a to je godišnji turistički promet od 14,5 milijardi eura. Ivanić – grad prema svim dostupnim podacima, ali i u skladu sa strategijom razvoja ima izvanrednu šansu da postane traženom destinacijom, no njome treba znati upravljati. Rezultati uloženih napora već su tu jer se broj noćenja povećao nekoliko puta dok u sljedećim koracima na umu treba imati i prednost poput zračne luke udaljene tek sat vremena od Ivanića te blizinu glavnog grada. Sve djelatnosti koje se u Ivanić-gradu i okolici obavljaju treba usmjeriti ka turizmu jer je sinergija ključ uspjeha. Pored toga, iz ministarstva pomoći ćemo Ivanić-Gradu za nastup i prema ruskom tržištu čiji gosti borave dva do tri tjedna u destinaciji“, poručio je ministar Capelli.

Gospodarski rast rezultat je rada poduzetnika i gospodarstvenika, dok je javna uprava resurs koji im olakšava poslovanje, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. „Prvi rezultati akcijskog plana ukidanja fiskalnih i parafiskalnih nameta prikupljenih u posljednjih šezdesetak godina vidjet će se već ove, a najbolje rezultate očekujemo sljedeće godine. Okruženje Ivanić grada vidim vrlo ambicioznim u skladu s čime ne sumnjam da će iskoristiti sve prilike koje im se pružaju, a Ministarstvo se učiniti sve da se problemi s kojima se potencijalno na tom putu mogu susresti – riješe“, poručio je.

Mali i srednji poduzetnici najvažniji su poticaj u razvoju grada, nastavio je gradonačelnik Ivanić – grada Javor Bojan Leš. „U proteklih smo nekoliko godina napravili značajne korake. Jedan od njih su ulaganja veća od četiri milijuna kuna kojima smo otvorili poslovnu zonu i privukli daljnje investicije, a investirali smo preko 20 milijuna kuna u projekte koji su potpora razvoju turizma. Prepoznali smo značenje Naftalana kao jedinstvenog potencijala, a mogu reći i da je podrška uzajamna te da smo postigli značajan sinergijski učinak kakvog u našem gradu još nije bilo“, kazao je gradonačelnik.

Prijateljski odnos susjednih gradova pohvalio je gradonačelnik grada Vrbovca Vladimir Bregović. „Ako jedni drugima pomažemo, prepoznaju nas institucije od ministarstava do Europske unije. Projekt vodoopskrbnog sustava jedan je od projekata koji je povezao gradove i općine ovog područja na korist naših građana. Jedan od ciljeva je i smanjenje nezaposlenosti, na čemu sustavno radimo“, dodao je. 

Ivanić – grad velikim koracima grabi prema boljoj budućnosti i razvoju poduzetništva i turizma. Temelji su postavljeni, strategija razvoja grada i strategija razvoja turizma uskoro će se naći na stolu Gradskog vijeća, a u međuvremenu treba raditi na jačanju sinergije svih gospodarskih subjekata. Zaključci su to panel diskusije održane u sklopu Poslovnog uzleta Ivanić – grada s koje je poručeno i da su kvaliteta i konkurentnost dva velika aduta grada čiji će se potencijali tek razviti u potpunosti.

Predstavnica Ministarstva turizma Vesna Rajković turističkim je djelatnicima Ivanića sugerirala da kvalitetnije iskoriste mogućnosti koje stoje pred njima. „Od 2003. godine osobno radim na razvoju kontinenta i žao mi je što iz Ivanića i okolice dobijem tek nekoliko zahtjeva. Potičem vas da se prijavite na što je moguće više natječaja Ministarstva jer se radi o zaista izvrsnim projektima“, pozvala je Rajković.

Preko deset tisuća noćenja ostvareno je prošle godine u Ivanić – gradu, ali u tu brojku nije uvršteno i 37 tisuća noćenja koje je ostvario Naftalan, upozorio je direktor Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Goran Maričić. „Popriličan ograničavajući faktor nam je nemogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti u sklopu specijalne bolnice. Vjerujemo da će nam promjena pravilnika donijeti pozitivne pomake koje će ići na korist nama i sličnim ustanovama“, dodao je. Tu je i Hotel Sport s četiri zvjezdice koji je u prošloj godini ostvario šest i pol tisuća noćenja što je tisuću noćenja više nego godinu ranije, dodala je voditeljica hotela Maja Krnjević. „Radi se o jedinstvenom hotelu na tržištu kojem je strateška pozicija ujedno i karta za budući razvoj. Ranije ovdje nije bilo smještajnih kapaciteta za gosta koji traži nešto više, a razvijajući druge sadržaja poput izletišta i gastronomije otvaranje hotela nametnulo se kao logičan korak. Naravno da prostora za slične investicije ima još“, napomenula je Krnjević.

Valentin Gadža, direktor lokalne razvojne agencije IGRA, dodao je i da bi najveća potpora privatnim poduzetnicima bila izgradnja javne turističke infrastrukture. „Značajni su pomaci napravljeni, a najavljena su i daljnja ulaganja od sedam milijuna kuna. Sve izgleda fantastično, što je put kojim ćemo i nastaviti. Za naše mlade namijenili smo 800 kvadrata poslovnog prostora u sklopu poduzetničkog inkubatora čiji projekt upravo razvijamo kao nadogradnju postojeće poslovne infrastrukture“.

Veliku ulogu, kako je nekoliko puta naglašeno, u turističkoj priči Ivanić – grada imaju mali i srednji poduzetnici te obrtnici. Janko Kezele voditelj je obiteljskog seoskog domaćinstva Kezele koje postoji već 17 godina i uspješno objedinjuje poljoprivredu i turizam. „Više od polovice noćenja kod nas čine strani gosti, sustavno bilježimo porast broja noćenja. Trebali bismo se povezati sa susjednim općinama kako bismo stvorili područje koje može postati zanimljivo i zapaženo, ali još uvijek nismo naučili koristiti sve prednosti koje imamo“, kazao je. Vlasnik vinarije Voštinić Tomislav Voštinić svoje poslovanje naziva novom stranicom ponude i poduzetništva u Ivaniću. „Pokrenuli smo vinski turizam svojim snagama, bez kredita, na što smo iznimno ponosni. Mlada smo i nova generacija vinara, a uskoro ćemo predstaviti i novi jedinstveni projekt objedinjenih noćenja i gastronomske ponude“, najavio je mladi poduzetnik.