07.04.2017.

Konferencija „CitiZEN – Održiva mobilnost za građane Europe“

U četvrtak 6. travnja Javor Bojan Leš gradonačelnik Ivanić-Grada i Vlatka Berlan Vlahek stručni suradnik za projekte i fondove Europske unije sudjelovali su na konferenciji u Zadru.

Tema konferencije je projekt CitiZEN- održiva mobilnost za građane Europe na kojoj je predstavnicima brojnih europskih gradova prezentiran je projekt Living Streets koji se provodi u Gradu Ivanić-Gradu.

Projektom se privremeno transformira i „oživljava“ javna površina (npr. ulica s parkirnim mjestima) kroz održavanje društvenih događaja koji promoviraju održivu mobilnost, zdrav život (hodanje, vožnja biciklom i sl.) i zaštitu okoliša primjenom minimalnih intervencija u prostoru.

Pilot projekti se održavaju u sedam gradova partnera naglašavajući važnost uređenih i aktivnih javnih površina koje nastaju planski kroz mrežu partnerstava lokalnih institucija (gradova, javnih ustanova, škola, vrtića...), urbanista, arhitekata, stanovnika te ostalih dionika u društvu.

Livingstreets je projekt koji promovira valorizaciju gradskih ulica i šetnica i ostalih javnih gradskih površina te oslobađanje istih od prometa motornim vozilima i njihovo korištenje za društvena događanja i život građana. Ukratko, ovim projektom doprinosi se povećanju kvalitete života i zaštita okoliša u gradovima.