27.04.2017.

Dječji vrtić Ivanić Grad- prvi vrtić u Hrvatskoj sa zlatnim statusom Eko-škole

Dječji vrtić Ivanić Grad s ponosom ističe status 1. vrtića u Republici Hrvatskoj koji je stekao Međunarodni status Eko-škole. Briga o prirodi i njezinom očuvanju bila je i ostala sastavni dio odgojno-obrazovnog rada odgojitelja u našem vrtiću. U tom važnom poslu trudimo se biti dobri i uspješni već dugi niz godina. 2005. godine prijavili smo se u program Međunarodne organizacije za odgoj i obrazovanje za okoliš, a već 2006. godine stekli status 1. vrtića Eko-škole i svoju prvu Zelenu zastavu.

O zdravlju i ljepoti našeg planeta moramo brinuti svi zajedno. Zato nam je vrlo važno da već u predškolsko doba počnemo promišljati o svim važnim pitanjima odgoja za održivi razvoj kako bismo bili sigurni da će naša djeca kada odrastu dati značajan doprinos budućnosti naše planete. Stoga smo zatražili i dobili suglasnost za Program za održiv razvoj od MZOŠ-a kojeg provodimo u našoj odgojnoj skupini Vjeverice u objektu Poljana.

Prošle godine naš vrtić je zaslužio zlatni status među Eko-školama, obnovio certifikat i dobio svoju novu Zelenu zastavu. To je potvrda da iako smo mali radimo prave stvari- učimo čuvati prirodu, biljne i životinjske vrste, ali i odvojeno prikupljamo otpad, recikliramo te razvijamo svoju ekološku svijest!

Tijekom godine u svim vrtićkim skupinama, ovisno o dječjim interesima i planu i programu odgojitelja, radilo se na nizu aktivnosti. Neki od njih su: dječje eko-patrole, svi biciklom u vrtić, recikliranje papira, odvojeno prikupljanje otpada u skupinama (papir, baterije, plastični čepovi), izrada ukrasa i didaktičkih igara od otpadnog, neoblikovanog materijala. Neki od realiziranih ili započetih projekata su „Sunce se smije, ali opasnost krije“, „Priroda liječi“, „Želim disati“, „Plastika u vodi svima škodi“, „Sve što imam recikliram“. Sudjelovali smo i u raznim akcijama u organizaciji grada Ivanić-Grada kao što su Tjedan kretanja, Bučijada, Božićni sajam, Zelena čistka, Biciklijada.

Drago nam je da smo u lokalnoj zajednici prepoznati kao pravi ekolozi i čuvari prirode, te da ćemo i ubuduće uspješno ostvarivati program Eko-škole.

25.4.2017.Projektni dan Eko-škole je bilo koji dan u godini, po odluci Odbora Eko-škole, kada djeca i odgojiteljice predstavljaju program i rad široj javnosti (roditeljima, uzvanicima, predstavnicima lokalne uprave i medija).

Već tradicionalno svake godine na Projektni dan (koji uvijek vežemo uz Dan planeta Zemlje) organiziramo zajedničko druženje najstarijih vrtićanaca i na taj način lokalnu zajednicu upoznajemo s onim što u vrtiću radimo i koliko smo naučili o zaštiti prirode, recikliranju i zdravom životu. Tada su u prvom planu naši predškolci koji svoje znanje i vještine stečene u vrtiću prezentiraju u zabavnom kvizu znanja i u natjecateljskim igrama.