27.09.2016.

Autobus sjećanja

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ´91 Otok Ivanić organizirala je i ove godine, u suradnji sa Zajednicom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ, tradicionalnu akciju pod nazivom „Autobus sjećanja“ na relaciji Ivanić-Grad – Biograd n/m. Ovogodišnja akcija bila je posvećena sjećanju na Franju Vlašića, poginulog branitelja Biograda, rodom iz Obedišća u Općini Križ, i njegove suborce koji su pali na liniji obrane u biogradskom zaleđu tijekom Domovinskog rata.

Pored članova porodice poginulog Franje Vlašića, koji je izgubio život 1993. na brdu Debeljak, u akciji „Autobus sjećanja“ je sudjelovalo tridesetak branitelja Domovinskog rata s područja Otoka Ivanića, članovi počasne postrojbe Zajednice braniteljskih udruga Otoka Ivanića, a Grad Ivanić-Grad predstavljao je zamjenik gradonačelnika g. Željko Posilović.

Prije dolaska u Biograd „Autobus sjećanja“ stao je u Škabrnji gdje je sudionike putovanja dočekao Načelnik općine Škabrnja g. Nediljko Bubnjar sa suradnicima, koji su nazočne upoznali s povijesnim događajima i stradanjem mještana Škabrnje za vrijeme srbočetničke agresije u Domovinskom ratu. Na centralni križ na groblju u Škabrnji za sve sve poginule i stradale položen je vijenac u ime građana i branitelja Otoka Ivanića. Vijenac u ime građana i branitelja Otoka Ivanića je položen i na spomenik poginulim i stradalim žrtvama srbočetničkog terora u Nadinu. Ispred Grada Benkovca sudionike „Autobusa sjećanja“ pozdravio je g. Željko Katuša, pročelnik odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, koji je govorio o stradanju stanovnika Nadina u Domovinskom ratu, samo dan nakon Škabrnje, ali i o današnjim uspjesima mještana, posebno u proizvodnji ekološkog grožđa i vina. Poradi boljeg upoznavanja upriličen je obilazak Eko – vinarije Škaulj.

U Biogradu n/m, krajnjem odredištu ovogodišnjeg puta, sudionike je najprije dočekao g. Darko Banić, ratni zapovjednik samostalne domobranske bojne Biograd sa svojim suradnicima, te im na bojišnici dugoj 26 kilometara, opisao najznačajnije događaje koji su karakterizirali obranu ovog područja i napore branitelja, među kojima je pored 1800 domaćih ljudi bilo i šezdesetak branitelja iz raznim dijelova Hrvatske, pa tako i Otoka Ivanića.

Na centralnom križu na groblju u Biogradu za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu vijence su položile delegacije Grada Biograda koju je predvodio Gradonačelnik g. Ivan Knez, samostalne domobranske bojne Biograd koju je predvodio ratni zapovjednik g. Darko Banić i Grada Ivanić-Grada i Zajednice braniteljskih udruga koju je predvodio zamjenik gradonačelnika g. Željko Posilović.
Tijekom boravka u Biogradu, gradonačelnik g. Ivan Knez upoznao je goste s naporima koje grad Biograd čini na razvoju poduzetništva i turizma, a predstavnici Zavičajnog muzeja Grada Biograda s poviješću ovog hrvatskog kraljevskog grada i njegovim znamenitostima.

Na kraju bogatog subotnjeg programa obiđen je i Maškovića han na Vrani kao i zidine starog grada Vrana koji je kao sjedište velike crkvene i svjetovne moći od 11. do 14. stoljeća bio mjesto na kojem se čuvala hrvatska kraljevska kruna te ostale dragocjenosti hrvatskih vladara.

Tekst: Leo Ordanić

Foto: Zdenko Vanjek