28.10.2016.

2. Karate Cup “Rudolf Perešin”

Karate klub KIK Kloštar Ivanić i Križ 23.listopada organizirali su drugu godinu za redom Cup „Rudolfa Perešina“.

U zajednici u kojoj KK KIK djeluje nastoji promicati i prenositi dobrobiti bavljenja sportom kao i opće vrijednosti našega društva, među kojima je prisjećanje i obilježavanje lika i djela jednog od heroja Domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina.

Prošle smo godine 1. turnir održali upravo 25. listopada, na dan kada je ne tako daleke 1991.godine, Rudolf Perešin ostvario svoju dugo planiranu i dobro osmišljenu misiju, da ne bude više jedan od pripadnika zrakoplovstva JNA. Naime, u ranim jutarinjim satima dobio je zadatak izviđanja nad Slovenijom, što je iskoristio za bijeg i svojim zrakoplovom MIG – om 21 sletio je u Klagenfurtu, u Austriji, a nakon čega se priključuje obrani Hrvatske. Nakon ovog hrabrog čina i velikih riječi :“Ja sam Hrvat, i ne mogu i neću pucati na Hrvate“ postao je začetnik u formiranju prve eskadrile borbenih aviona Hrvatske. Kako je uvijek bio izuzetno odgovoran pilot, tako je i 2.svibnja 1995. g. još jednom uzletio izvršiti danu mu zadaću u sklopu akcije „Bljesak“ , ne sluteći kako će mu to biti i posljednji let za Hrvatsku koju je tako volio.

Rudolf Perešin bio je istinski heroj velikih moralnih načela, discipline i besprijekornog zdravlja duha i tijela, što su upravo i najveće vrijednosti koje njeguje karate u svojoj suštini.

Ove godine turnir je na jednom mjestu okupio 546 natjecatelja iz 52 kluba, a osim klubova iz Hrvatske došli su nas podržati i prijateljski klubovi iz nama susjednih država, Republike Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije.

Danas sa velikim ponosom možemo reći da su članovi našeg kluba istaknuti hrvatski reprezentativci i nosioci medalja sa najvećih sportskih pozornica državnih natjecanja, prvenstava Balkana, Europe i Svijeta. Isto se tako možemo pohvaliti i sa sve većim brojem mladih članova i uspješnih natjecatelja.

Iako smo vrlo mlada sportska udruga naši korijeni sežu još od daleke 1975.godine kada su na području Otoka Ivanića, u čijem su sastavu bile današnje općine Kloštar Ivanić i Križ te grad Ivanić-Grad, dvoje mladih zaljubljenika u karate sport osnovali KK Mladost. Njihova imena su Čedo Bakran i Duško Špalj i oni su svojim prisustvom uvelićali svečanost kojom prilikom su im dodijeljene plakete sa zahvalnicom. Sa posebnim zadovoljstvom priznanje im je uručio njihov učenik, a danas glavni trener KK“KIK“ i organizator natjecanja 2.Cupa Rudolf Perešin g. Darko Bunjevac.