19.11.2016.

Put svjetlosti

U Ivanić-Gradu je 18. studenoga 2016. u predvečerje obilježena 25. obljetnica stradavanja hrvatskih branitelja i civila s područja Vukovara i Škabrnje, pod motom “PUT SVJETLOSTI”, u organizaciji Grada i Odbora za hrvatske branitelje Grada Ivanić-Grada, HVIDR-e i Zajednice udruga iz Domovinskog rata.

Kolona branitelja sa zastavama, predstavnika Grada i udruga, učenika osnovnih škola i građana sa zapaljenim lampašima je prošla Moslavačkom ulicom u Ivanić-Gradu do Vukovarske ulice. Lampaši su po prvi put zapaljeni i na posebno uređenom platou u Vukovarskoj ulici nazvanim “Vukovarska golubica”.

Kolona se potom Školskom ulicom vratila u Park hrvatskih branitelja, gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. U protokolu paljenja svijeća su sudjelovali članovi obitelji poginulih, te izaslanstva Zajednice udruga iz Domovinskog rata, policije, Grada Ivanića, vatrogasaca, osnovnih škola Stjepana Basaričeka i Đure Deželića, Udruge branitelja Posavina, Gradske organizacije SDP-a, a potom i ostali građani. Obilježavanje je završeno misom za poginule, nestale i umrle branitelje u Crkvi sv. Petra.

U prigodnom pismu upućenom građanima, gradonačelnik Javor Bojan Leš je, između ostaloga, napisao, da su događanja u Škabrnji i Vukovaru u studenom 1991. godine zavila Hrvatsku u crno. “I danas je teško prihvatiti da čovjek može počiniti takva nedjela spram drugog čovjeka, susjeda. Učimo iz ovih događanja i nedavne hrvatske povijesti, učimo sebe i svoju djecu da nam se više nikad ne dogodi ovakvo mračno stanje ljudske svijesti jer apsolutno ništa ne može opravdati Škabrnju i Vukovar.

Radojka Šporer