02.11.2016.

Potpisana Povelja o prijateljstvu pet gradova - Povijest ispisana krvlju branitelja zalog je za novu budućnost

Zajedničku povijest imamo. Ona je 1991. godine u obrani Novske i zapadne Slavonije ispisana krvlju naših branitelja, a sada je na nama da izgradimo novu budućnost – izjavio je gradonačelnik Novske Vlado Klasan prilikom potpisivanja Povelje o prijateljstvu pet gradova. Spomenuto potpisivanje održano je u subotu, 29. listopada, u uredu gradonačelnika, uoči spomena na poginule branitelje na Trokutu.

Svečanom potpisivanju nazočili su predstavnici gradova Samobora, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Križevaca, Vrbovca i Novske. Potpisnici su istaknuli kako su Povelju potpisali kao zalog za još čvršće povezivanje u budućnosti. U najtežim ratnim vremenima tijekom Domovinskog rata navedene gradove povezali su njihovi žitelji, koji su sudjelovali  u  oslobađanju okupiranih područja na novljanskoj bojišnici i vraćanju u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Povelju su potpisali u ime Grada Ivanić-Grada gradonačelnik Javor Bojan Leš, u  ime Grada Samobora zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, u ime Grada Dugog Sela gradonačelnik Stipo Velić, u ime Grada Vrbovca gradonačelnik Vladimir Bregović, u ime Grada Križevca gradonačelnik Branko Hrg i u ime Grada Novske gradonačelnik Vlado Klasan.

Gradonačelnik Klasan je naglasio kako nam danas nedostaje jedinstvenosti i zajedništva i da je baš zato, prije današnje komemoracije u povodu 25. godišnjice događanja na Trokutu, inicirao okupljanje čelnika gradova čiji su mladići u to vrijeme ginuli za neovisnost Republike Hrvatske na Trokutu i na cijeloj novljanskoj bojišnici. "Tako ćemo svjedočiti istinu o Domovinskom ratu, a istovremeno se, na temeljima te istine, nastaviti zbližavati na projektima koji mlade generacije čekaju u budućnosti", zaključio je gradonačelnik Klasan.

 

Dodajmo da je cilj Povelje ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na svim poljima, te razvijanje i unapređivanje međusobnih prijateljskih odnosa, s posebnim naglaskom na razvitak gospodarstva, turizma, suradnju na području kulture, obrazovanja i sporta, kao i jačanje uloge lokalne samouprave i njezinih ustanova u cilju razvitka lokalne demokracije.