18.11.2016.

Pismo gradonačelnika povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Drage Ivanićanke i dragi Ivanićani,

Događanja u Škabrnji i Vukovaru u studenom 1991. godine zavili su Hrvatsku u crno. I danas nas ista tuga i zaprepaštenje obavijaju kad se prisjećamo žrtava iz Škabrnje i Vukovara. I danas je teško vjerovati da ljudski um može biti toliko mračan i destruktivan. I danas je teško prihvatiti da čovjek može počiniti takva nedjela spram drugog čovjeka, susjeda. 

Učimo iz ovih događanja i nedavne hrvatske povijest, učimo sebe i svoju djecu da nam se više nikad ne dogodi ovakvo mračno stanje ljudske svijesti jer apsolutno ništa ne može opravdati Škabrnju i Vukovar.

Brojne se životne lekcije kriju iza ovih teških povijesnih trenutaka koja smo proživjeli na putu osamostaljivanja, stoga, učimo se empatiji, razumijevanju, prihvaćanju, međuljudskoj podršci. Učimo se suživotu, osvijestimo kako doprinosimo kreiranju zdravog društva i države koja pruža mogućnosti svim građanima.

Naučimo se iscijeliti, zaliječiti rane, naučimo se oprostiti i nadići ovo mračno doba naše povijesti jer ipak čovjek unutar svog bića njeguje i notu ljudskosti koja nas razlikuje od nagonskih, životinjskih sila.

Prisjetilo se žrtava, odajmo im počast s dostojanstvom i posebnom pažnjom. Zahvalimo im na hrabrosti i domoljublju koje su iskazali u njihovim, neupitno, najtežim životnim trenutcima.

Posvetimo i zapalimo svijeće u našim domovima u noći 18. studenog! Pokažimo da smo grad koji ne zaboravlja hrvatske žrtve ali zna naučiti i iscijeliti mračno doba naše mlade povijesti.

Okrenimo se budućnosti, pomaknimo ljudsku svjesnost prema čovječnosti, suživotu i stvaranju države koja je primjer drugima!

Javor Bojan Leš

Vaš Gradonačelnik