23.11.2016.

Obilježen Međunarodni dan djeteta

Na inicijativu gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, 22.11.2016. je u Gradskoj vijećnici održan skup na temu stanja dječjih prava kojim je ujedno obilježen Međunarodni dan djeteta koji se veže uz obilježavanje potpisivanja Konvencije o pravima djeteta. Skup je organiziran kako bi se potakla javna rasprava o stanju dječjih prava na području Grada i skrenula pozornost javnosti na uspostavu što boljih mehanizama brige o djeci.

Uz gradonačelnika, skupu su nazočili njegov zamjenik Željko Posilović i predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac, predsjednica Socijalnog vijeća Josipa Crnoja Bartolić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Martina Cuvaj, voditeljica ivanićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Snježana Prgeša, ispred Policijske postaje Ivanić-Grad pomoćnik načelnika za krim policiju Mario Hranitelj te ravnateljice Dječjeg vrtića Ivanić Grad Marina Čalušić, OŠ Stjepana Basaričeka Vlatka Koletić, OŠ Đure Deželića Ines Tudović, OŠ Posavski Bregi Renata Koić, OŠ Josipa Badalića Martina Novak i SŠ Ivan Švear Ksenija Pavlović.

Na početku je gradonačelnik ukratko iznio gradski socijalni program posebno naglasivši subvencioniranje prehrane i kupnju udžbenika za učenike osnovnih škola, sufinanciranje produljenog boravka djece u OŠ Stjepana Basaričeka, ulaganja u infrastrukturu Dječjeg vrtića, sufinanciranje prijevoza za učenike srednjih škola i studente i stipendiranje učenika i studenata, financiranje ljetovanja preko Gradskog društva Crvenog križa, poklone za vrtićku djecu uz Svetog Nikolu i sufinanciranje Dana maturanata.

Govoreći o dječjim vrtićima naglasio je da više nema neupisane djece, a dio kapaciteta je popunjen i otvaranjem prvom privatnog vrtića u Ivaniću u kojemu, kao i u gradskim vrtićima, Grad sufinancira boravak po djetetu sa 1370,00 kuna. Naglasio je i da je cijena vrtića u Gradu smanjena s 570,00 na 470,00 kuna te da je trenutno najniža u županiji.

Voditeljica odjela za djecu, mladež i obitelj Centra za socijalnu skrb i predsjednica gradskog Socijalnog vijeća Josipa Crnoja Bartolić održala je prezentaciju Konvencije o pravima djeteta iz perspektive djeteta, naglasivši, da suprotno uvriježenom mišljenju, djeca danas ipak imaju više obveza nego prava. Ravnateljica centra za socijalnu skrb Martina Cuvaj je zahvalila Gradu na inicijativi i rekla da treba razviti socijalnu mrežu s ciljem zaštite prava djece i osnaživanja roditelja kako bi svojoj djeci mogli priuštiti više.

Ravnateljica Doma zdravlja se posebno osvrnula na nedostatak specijalista pedijatra te najavila da bi kroz mjesec - dva u Domu zdravlja trebala proraditi ortodontska ordinacija.

U raspravu su se uključile i ravnateljice vrtića, osnovnih i Srednje škole koje su istakle dobru suradnju s Gradom i institucijama.

 

Branka Derežić