10.05.2016.

XI. Grafička radionica i otvorenje izložbe radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb

Radoznala i razigrana duša dobronamjernika u šetnji našim gradićem ne može promašiti par detalja koje su nam darovale vješte ruke, misli, realizacije studenata i diplomanata Akademije likovnih umjetnosti – odjel grafike iz Zagreba.

Kako osuvremeniti i oživjeti, udahnuti novi, prepoznatljivi tračak, zračak kreativnosti u našu sredinu tih mladih maštovitih ljudi vođenih vještim poticajima njihovih mentora s Akademije: voditeljice Nevenke Arbanas, Igora Konjušaka, Doroteje Kovačević, Mije Vučić, Daniele Cikatić – Javorčić, Sandre Mihaljević, gosta iz Slovenije Janka Orača…

Mnogi će se studenti i budući diplomanti proslaviti u svijetu umjetnosti kada pristigne i taj trenutak u njihovim životima; njihovi rani radovi ostavit će sjećanja na doba učenja, terensku nastavu u Ivanić-Gradu, proučavanja, podučavanja, otkvačenost kakvu priželjkuje svaki kreativac, slobodoumni umjetnik u kontekstu svih mogućih tokova umjetnosti.

I tu im se dogodio Ivanić-Grad gdje su mladi, poletni, potentni studenti, mladci razvijali svoje likovne izraze od intervencija u prostoru, tiskanja art-knjiga, drvoreza, mozaika unutar izložbenog prostora baš kao i ispred Pučkog otvorenog učilišta za namjenu nekog budućeg Art-Caffea, mozaika ispred specijalne bolnice Naftalan, klupe pored Lonje gdje neizbrisivo piše LONJA TEČE, sve do atraktivnih opažaja i fotografsko-slikovnih panoa u povodu, sada već slavne, Bučijade, gotovo zaštitnog znaka Ivanić—Grada.

A da se ne spominje stotinjak osnovnoškolaca koji su redovito pratili, učili kako to rade majstori u nastajanju. I neka samo u nekome od njih zatitra ta iskra vrckavosti, igranja, slobode u potezima, eto nam te nevidljive dobiti nakon X. Grafičke radionice čiju su vrijednost prepoznali Grad Ivanić-Grad i Zagrebačka županija, kao i inicijator Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad kao prostor nadahnuća u novoj gradskoj prepoznatljivosti.