23.05.2016.

Održana 3. Međužupanijska izložba inovacija

U Ivanić-Gradu je održana 3. Međužupanijska izložba inovacija „I³G“.

Njome je obilježena i 70. obljetnica Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) i 20. obljetnica Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije (ZTH ZŽ). Izložba je 2014. godine pokrenuta inicijativom višestruko nagrađivanoga inovatora Ivana Kožara, člana ivanićgradskoga Elektroničkog i računalnog kluba.

„Inovatorstvo je perjanica tehničke kulture, a ona je sastavnica opće kulture. Na ovoj izložbi je budućnost, djeca koja će danas-sutra, nakon što ih usmjerimo da se i dalje bave tehnikom, upisati tehničke fakultete. To je ono što nam treba. Moramo imati veću zastupljenost tehničkih zanimanja. Ona će omogućiti i veću proizvodnju i konkurentnost“, otvarajući izložbu rekao je Ivan Vlainić, predsjednik HZTK i ZTK Zagrebačke županije. Dodao je da međunarodna natjecanja na kojima sudjeluju mladi hrvatski inovatori pokazuju da su oni „al pari“’ vršnjacima iz cijeloga svijeta.

U ime Županije, otvorenju izložbe prisustvovao je pročelnik za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vjeran Štublin. Podsjetio je da Županija, uz socijalni kriterij, učenike stipendira i po kriteriju izvrsnosti, a nagrađuje i one koji na državnim natjecanjima osvoje jedno od prva tri mjesta. „Sve ono što uložimo u mladost jednoga dana će nam se vratiti“, rekao je Štublin. Delegaciju Grada Ivanić Grada, jednog od pokrovitelja izložbe, predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Izložba se održala pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, Grada Ivanić Grada i u suorganizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i Udruge inovatora Hrvatske.