24.05.2016.

Od Zagrebačke županije do Afrike i natrag

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s udrugom Zlatno doba iz Ivanić-Grada i OŠ Stjepana Basaričeka obilježila je Dan zaštite prirode predstavljanjem edukativno ekološke igre „Putovanje bijele rode“. Djeca su tijekom subote i nedjelje u prostoru OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu uz stručno vodstvo Svena Nemeta, autora igre, igrajući igru naučila kuda rode putuju kada odu iz Zagrebačke županije; zašto se vraćaju, kako se orijentiraju, koje ih opasnosti čekaju na putu, kako ih savladati, čime se hrane. Igrajući igru djeca a i odrasli su pokazali zavidno znanje odgovarajući na postavljena pitanja kako bi mogli stići do cilja.

Igrom se želi upozoriti javnost i educirati najmlađe na važnost zaštite vrste bijele rode zbog nestanka njihovih prirodnih staništa. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već i zbog suživota s čovjekom. Igra je nastala u okviru sporazuma o suradnji potpisanog između JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, udruge Zlatno doba iz Ivanić-Grada i OŠ Stjepana Basaričeka a namijenjena je osnovnoškolcima. Igru je izradio Sven Nemet prema nacrtima učenika OŠ Stjepana Basaričeka, a izdala ju je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. U sklopu predstavljanja edukativno ekološke igre, obilježeno je i petnaesta godina postojanja i uspješnog rada udruge Zlatno doba.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti na samom europskom vrhu, a gotovo 30 posto teritorija hrvatske države je dio ekološke mreže Natura 2000.