05.05.2016.

Nastava u okviru građanskog odgoja

U srijedu, 04. svibnja 2016. godine, u 2.d i 3.d razredu ekonomskog usmjerenja SŠ Ivan Švear gostovali su gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, predsjednik Gradskog vijeća gosp. Željko Pongrac, direktor Komunalnog centra gosp. Mario Mikulić i Ivan Žarko, viši referent za društvene djelatnosti.

Uspješna suradnja Udruge nadbiskup Posilović, gradonačelnika, gradskog vijeća i Srednje škole Ivan Švear u okviru građanskog odgoja, koja je započela prošle godine na poticaj Udruge (čiji članovi su i nastavnici u SŠ Ivan Švear), tako se nastavlja i ove godine.

Predavanju su bile nazočne i razrednice Silvija Svetoivanec-Marinčić, Josipa Ilić i predmetni nastavnik Mile Marinčić.

Tema ovogodišnje posjete bila je funkcioniranje Grada, Gradske uprave i Gradskog vijeća, projekti Grada i poslovanje Komunalnog centra.

U uvodnom dijelu predavanja prof. Ilić je pozdravila sve nazočne i zahvalila na dolasku. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnik je upoznao učenike sa načinom funkcioniranja i poslovanja Grada. Uz prezentaciju koju je koordinirao gosp. Ivan Žarko, učenicima je predstavio koji  projekti u gradu su već ostvareni, koji su trenutno u ostvarenju, a koji su u fazi pripreme i biti će realizirani u narednih 2-3 godine.

Od posebnog značaja je nedavno otvorenje Magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda „Sesvetski Kraljevec – Ivanić-Grad“ i Precrpne stanice Ivanić-Grad. Tim projektom vrijednim 39,2 milijuna kuna, stanovnici Ivanić-Grada i okolice dobili su kvalitetniju pitku vodu iz zagrebačkog izvora Petruševec.

Učenici su imali brojna pitanja, od toga kada i tko će sanirati školsku sportsku dvoranu koja je u vlasništvu Županije, kada će se krenuti u rekonstrukciju Sportskog parka Zelenjak, hoće li se otvoriti Visoka škola u Ivanić-Gradu i brojna druga. Na oduševljenje učenika nogometaša, prema riječima gradonačelnika, još ove godine će se na Zelenjaku izgraditi nove tribine i novo nogometno igralište s umjetnom travom.

Bude li sve u skladu s planovima, već iduće školske godine 2016./2017. u Ivaniću će se otvoriti Visoka škola, što je odlična vijest za mnoge srednjoškolce naše škole koji će svoje studentske dane moći provesti u vlastitom Gradu.

Nakon gradonačelnika, učenicima se obratio gosp. Željko Pongrac, predsjednik Gradskog vijeća. Objasnio im je način na koji se izabiru vijećnici u Gradsko vijeće, kako se konstituira Gradsko vijeće, koja su mu radna tijela, koja su prava i obveze vijećnika, način odlučivanja na sjednicama Gradskog vijeća,…

O poslovanju Komunalnog centra učenicima je govorio direktor, gosp. Mario Mikulić, predstavivši im brojne usluge koje Komunalni centar u Ivanić-Gradu obavlja. Od uređivanja javnih površina, održavanja gradskih groblja, dimnjačarstva, zimske službe,… Učenici su posebno istaknuli koliko im se svidjelo božićno uređenje grada, uskrsne pisanice u parku i cvjetno i parkovno uređenje Grada sada u proljetnim danima.

Razgovor učenika s gostima u vrlo ugodnoj atmosferi trajao je puna 2 nastavna sata, a još je ostalo tema o kojima nisu stigli razgovarati. Novu priliku će imati već idući tjedan kada će s razrednicama J. Ilić i S. Svetoivanec-Marinčić posjetiti Gradsku upravu.

 

Josipa Ilić, dipl.oec.