21.03.2016.

U Ivanić-Gradu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Danas se diljem zemlje pa tako i u našem gradu obilježio Dan narcisa, dan posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Bukete narcisa u društvu gradskih vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća, g. Željka Pongraca, po simboličnoj cijeni od 10 kuna, prodavao je i gradonačelnik Javor Bojan Leš. Sredstva prikupljena u današnjoj akciji utrošiti će se za potrebe prevencije otkrivanja raka dojke, edukaciju žena, kao i za poboljšanje uvjeta za što ranije otkrivanje bolesti u fazi u kojoj je izlječiva.

Obilježavanjem Dana narcisa želi se naglasiti potreba prevencije i njezine mogućnosti, jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Prema navodima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena, kako po pojavnosti tako i po smrtnosti od raka. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.200. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 170 žena, a u RH više od 1.000 žena.

Ciljevi navedenih programa su: otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu, dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke, stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.