08.06.2016.

Proslavljen Dan Grada Ivanić-Grada

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća proslavljen je Dan Ivanić-Grada. Slavi se u spomen na 8. lipnja 1871. godine kada je trgovište Ivanich dobilo status i naslov Grada.

O učinjenom u proteklome razdoblju, te planovima govorio je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Rekao je da je Grad donio nekoliko strateških dokumenata koji omogućavaju njegov daljnji razvoj. „Prije svega radi se o Strategiji ekonomskog razvoja Ivanić-Grada, koja je, bez obzira na političke razlike, donesena jednoglasno, a koja jasno ukazuje koji su ciljevi razvoja grada. Prema tim ciljevima razvijali smo ostale projekte. Značajnom smatram i strategiju razvoja turizma s koncepcijom Muzeja naftnog rudarstva, kao i razvoj klastera medicinskog turizma“, dodao je gradonačelnik.

Grad je izradio, nastavio je, i arhitektonsko-urbanističku studiju, kao podlogu za promjenu Prostornog plana grada. „Osim dokumenata, možemo govoriti i o pravim, materijalnim projektima. Pred nama je gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, gradnja novog nogometnog igrališta i uređenje parka na Zelenjaku, uređenje šetnice uz Lonju, koja se naslanja na uređenje Zelenjaka te planiranu gradnju bazena u Naftalanu, zatim uređenje gradskih trgova u Ivanić-Gradu, gradnja nogostupa u Šumećanima i Cagincu“, izjavio je gradonačelnik. Govoreći o županijskim projektima značajnima za grad, naglasio je proširenje smještajnih kapaciteta Naftalana te projekt „Newlight-Masterplan javne rasvjete“.

Na kraju je, najzahtjevnijim projektom za Grad istaknuo osnivanje Visoke škole u Ivanić-Gradu. „Pripremamo ga više od godinu dana. Partneri su nam Sveučilište u Rijeci i Kineziološki fakultet. Prostorije za školu uređujemo u potkrovlju Pučkog otvorenog učilišta. Dosad smo u uređenje uložili 1,5 milijuna kuna, još 1,5 milijuna uložit ćemo ove godine. Škola bi s radom trebala krenuti već ove jeseni, a od iduće godine bi bila u punom zamahu“, rekao je Leš.

Dražen Kopač