04.06.2016.

Otvorenje radova prve faze izgradnje Šetnice uz rijeku Lonju

Otvorenje radova prve faze izgradnje Šetnice uz rijeku Lonju u Ivanić-Gradu i prve faze uređenja i stabilizacije nasipa rijeke Lonje kroz Ivanić-Grad obilježeno je u petak 3. lipnja 2016.

Na otvorenju radova su gosti gradonačelnika Javora Bojana Leša bili visoki predstavnici Hrvatskih voda: izaslanik generalnog direktora – zamjenik direktora VGO za srednju i donju Savu Gorazd Hafner i direktor razvitka Zijah Mahmut-spahić sa stručnim suradnicima; projektantica Bernarda Silov, predstavnici izvođača radova Cvipek Ivanić-Grad, stručni nadzor Melita Dminič, i drugi.

Započeta prva faza projekta u duljini od 600 metara obuhvaća radove na nasipu rijeke Lonje uz Specijalnu bolnicu Naftalan od tzv. Plinskog mosta do mosta u Omladinskoj ulici, te rekonstrukciju i uređenje mosta u Omladinskoj ulici. Rok za završetak radova je 4 mjeseca.

Ukupna vrijednost započetih radova je 3.277.000 kuna, od kojih Grad Ivanić-Grad financira šetnicu sredstvima iz kredita HBOR-a u iznosu 1.680.000 kuna, a Hrvatske vode stabilizaciju i uređenje nasipa Lonje sa 1.597.000 kuna. Projekt je potvrđen Ugovorom o sufinanciranju potpisanim 5. svibnja između Hrvatskih voda i Grada Ivanić-Grada u cilju očuvanja ekoloških vrijednosti ovog područja.

Šetnica uz rijeku Lonju će imati pješačku i biciklističku stazu, odmorišta i turističko-informativne punktove, uz koje će se moći odvijati i razni programi, a uz rekreativnu, ima i namjenu povezivanja sadržaja Sportskog parka Zelenjak i Specijalne bolnice Naftalan sa starom gradskom jezgrom u ukupnoj duljini 1.600 metara. U drugoj fazi je predviđeno i izmuljivanje korita rijeke Lonje s ugradnjom uređaja za povećanje kvalitete i količine vode za vrijeme niskog vodostaja.

R.Šporer