10.06.2016.

Hitna pomoć, od sada hitno reagira

Razdoblje osiromašene i nefunkcionalne hitne pomoći napokon je privedeno kraju. Naime, u 2012. godini smanjen je obujam hitne pomoći za Ivanić-Grad, općine Kloštar-Ivanić i Križ te su navedena područja imala samo jedan interventan tim hitne pomoći. 

Ove su godine spomenuta, medicinski zanemarena, područja dobila 5 timova hitne pomoći i to nakon intenzivnih napora građana te uz podršku gradonačelnika Ivanić-Grada, vd. ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije i zaposlenika Hitne u Ivanić-Gradu. 

Pokrenutom, opsežnom građanskom inicijativom aktivno se zahtijevalo 5 liječničkih timova od kojih svaki tim broji 3 člana - liječnika, medicinsku sestru i vozača, koliko imaju središta sličnih veličina u Zagrebačkoj županiji te je peticiju potpisalo čak 3519 građana.

Četiri godine su bile potrebne da se shvati koliko je hitna pomoć bila nužna jer situacija u kojem ovo područje nije imalo adekvatne hitne pomoći bila je neodrživa, visoko riskantna te krajnje nefunkcionalna jer su se ljudski životi dovodili u opasnost. 

I sada, zaslugom građana i lokalne samouprave, možemo reći da je hitna pomoć na našem području uistinu hitna jer i shodno tome može reagirati te podržati građane s promptnom intervencijom, a sve u cilju spašavanja života i pružanja kvalitetne i brze medicinske pomoći. Nužno je shvatiti da su pojedini građani starije osobe koje često žive i same te je s ovom inicijativom poboljšana kvaliteta života ove osjetljive populacije koja je pomalo marginalizirana u društvu. 

Promjenom Mreže hitne medicine, Ministarstvo zdravlja, je osiguralo financiranje dodatnih timova hitne medicine ne samo na razini navedenih područja nego i cijele Zagrebačke županije.