25.06.2016.

Čestitka gradonačelnika povodom Dana državnosti

 

Poštovane Ivanićanke i poštovani Ivanićani, 

Podsjetimo se na povijesni trenutak kada je prije točno 25 godina Sabor Republike Hrvatske donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koja je bila utemeljena na jasnoj volji građana. 

Važno je istaknuti da smo tada u nadmoćnoj većini, s preko 80% biračkog tijela, ujedinjeno izglasali novo poglavlje neovisnosti, i to čak s preko 90% glasova izjasnili smo se za izlazak iz tadašnjeg saveza jugoslavenskih republika. 

Ovaj dan, pored suverenosti i samostalnosti, treba slaviti i zbog snažne ujedinjenosti svih građana Republike Hrvatske na koju smo danas zaboravili. Društvo smo u kojem vlada snažna polarizacija i valja se prisjetiti duha vremena kad smo snažno i zajedno kucali kao jedno veliko srce. Valja učiti iz dobrih primjera iz naše mlade povijesti da premostimo različitosti, a ne da zapinjemo na istima.

Jedna nas je misao vodila prije točno četvrt stoljeća - a to je vizija slobode, samostalnosti, i demokratske suverenosti. Upravo s ovom vizijom trebamo dalje koračati u budućnost jer samo ona može premostiti trenutnu društvenu polarizaciju, različitosti u programima, mišljenjima, shvaćanjima i stavovima. 

Ujedinimo se s vizijom koje smo bili svjesni 1991. i zakoračimo u novo sutra koje može potaknuti gospodarski rast ali i osobni razvoj svakog pojedinca kako bi mlađi naraštaji znali slijediti naše jasne stope. 

U srčanom hrvatskom duhu i s vizijom ujedinjavanja, drage građanke i građani, čestitam vam 25. lipnja - Dan državnosti Republike Hrvatske!

 

Javor Bojan Leš

Gradonačelnik Ivanić-Grada