22.01.2016.

[VIDEO PRILOG] Zahvalnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Zahvalnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas su u Gradskoj vijećnici uručene zaslužnima iz Ivanić-Grada za izuzetan angažman u pripremi svečanog obilježavanja 24. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane krajem 2015. godine.
 
Zahvalnice je uručio zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Dražen Šćuri gradonačelniku Javoru Bojanu Lešu, zamjeniku gradonačelnika Željku Posiloviću i predstavnicima Zajednice udruga iz Domovinskog rata Goranu Lešu, Nenadu Vujaniću i Darku Geriću.
 
U pratnji zapovjenika HRZ i PZO su bili brigadir Branko Plazanić i pukovnik Jure Stipić.
 
General-bojnik Šćuri je još jednom zahvalio Ivanićanima, što su omogućili izložbu slika nastalih u Domovinskom ratu Ivana Lackovića Croate, te motiva zrakoplova profesora likovne kulture Ivana Mustaća u galeriji Ministarstva obrane RH "Zvonimir" u Zagrebu od 9. do 23. prosinca 2015. u sklopu obilježavanja 24. obljetnice HRZ i PZO-a.
 
Slikar Ivan Lacković Croata (1932. –2004.) stekao je velik ugled u Hrvatskoj i svijetu kao jedan od najvećih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionar i bibliograf. Bio je pripadnik Zbora narodne garde te je iza sebe ostavio zanimljiv opus radova iz Domovinskog rata, što ga je u najvećem dijelu darovao 65. samostalnoj bojni iz Ivanić-Grada, čiji je bio počasni pripadnik.
 
Stvaralačka forma profesora likovne umjetnosti Ivana Mustaća nadahnuta je zrakoplovnom i domoljubnom tematikom. Uz legendarnog pilota Rudolfa Perešina, Mustać prikazuje bivše i sadašnje zrakoplovce i letjelice.
 
Gradonačelnik Javor Bojan Leš je ovom prigodom naglasio, da je suradnja sa HRZ i PZO na čast svima u Gradu, te da će biti nastavljena obilježavanjem uspomene na Rudolfa Perešina, ali i druge pilote potekle iz ivanićkog kraja, kao i promocijom zvanja pilota, te da se nada da će već ove godine u Gradskom muzeju biti napravljen postav posvećen Domovinskom ratu.
 
Foto: Zoran Ožetski
Tekst: Rada Šporer