29.01.2016.

Savjetovanje uzgajivača goveda

XI. Savjetovanje za uzgajivače goveda u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjih uzgajivačkih saveza održava se 28. i 29. siječnja 2016. u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu.

Stručnjaci Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Savjetodavne službe, prezentiraju aktualne teme kao što su natječaji iz programa ruralnog razvoja, mjere kontrole bolesti plavog jezika, ima li sustav krava-tele budućnost u Hrvatskoj, prerada vlastitog mlijeka i direktna prodaja kao model povećanja prihoda gospodarstva, praktična iskustva proizvođačke organizacije itd.

Teme ovogodišnjeg savjetovanja su iz svih područja ključnih za uspjeh i razvoj govedarske proizvodnje: selekciju goveda, držanje, hranidbu, proizvodnju i kvalitetu stočarskih proizvoda, zdravstvenu zaštitu i preventivu, tehnologije proizvodnje i čuvanja stočne hrane.

Jedna od tema je i stanje na tržištu goveđeg mlijeka i mesa u Austriji, a predavač gost iz Austrije.

Na otvorenju savjetovanja su okupljene pozdravili, između ostalih, ispred generalnog sponzora - Zagrebačke županije - župan Stjepan Kožić i ispred domaćina gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

U problematiku je uveo predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda Igor Mihaljević podatkom da je u 11 mjeseci 2015. godine zbog nerješavanja sistemskih problema u govedarstvu i mljekarstvu ugašeno preko 800 domaćinstava proizvođača kravljeg mlijeka, što je 10% njihovog ukupnog broja.

Tekst: Rada Šporer