06.12.2016.

15. Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske

U suradnji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad, u subotu 03.12.2016. godine u maloj sali POU, održana je XV Smotra muških pjevačkih skupine Hrvatske. Ova smotra je jedina smotra ovog tipa u Republici Hrvatskoj. Sudionici smotre su muške pjevačke skupine koji se amaterski bave čuvanjem starinskih pjesama svojega užeg zavičaja te načina njihova izvođenja, a svake godine nastupa desetak muških pjevačkih skupina iz različitih krajeva Hrvatske.

Ove godine na smotri su gostovali: : KUD „Lovor“ Trnjani, KUD „Sv. Nikola Tavelić“ Lišane Ostrovičke, KUU „Fortuna“ Ražanac, KUD „Dangubice“ Kutarevo, KUD „Ilija Dorčić“ Novi Vinodolski, KUD „Sv.Juraj“ Draganić, Klapi Bošket, HPD „Zelina“ Sv.Ivan Zelina, Udruga „Magdalenić“ Bedekovčina i MPS „Baje“ Ivanovac.

Pokrovitelji smotre su Zagrebačka županija, Turistička zajednica Ivanić-Grada i Grad-Ivanić Gradu. Kao i svake godine do sada Hrvatski radio Prvi program i glazbena urednica Maja Martinec su snimali sve sudionike smotre, snimljeni materijali će se prvenstveno koristiti u emisiji „Iz hrvatske narodne baštine“ te prema potrebi u ostatku programa. Dosadašnja snimanja su rezultirala izdavanjem nosača zvuka Prvih deset godina smotre.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ kao organizator od prvog dana surađuje s najeminentnijim stručnjacima na polju vokalne tradicijske glazbe. Stručni odbor smotre sačinjavaju : Ivan Ivo Ivančan i Joško Čaleta. U samim počecima smotre sudjelovao je i profesor Božo Potočnik.

Kao dokaz vrijednosti ove smotre je i snimanje BBC-ove reportaže o tradicijskom pjevanju u Hrvatskoj. Svake godine se izdaje i popratni materijal smotre u obliku knjižice. U knjižici se mogu naći sve informacije vezane uz smotru, te gostujuće skupine. Svaka skupina je u knjižici zastupljena slikom i podacima o skupini ili KUD-u, navedeni su voditelji skupina, tako da se publika unaprijed može upoznati sa sudionicima.

Smotri su nazočili gradonačelnik Javor Bojan Leš i zamjenik gradonačelnika Željko Posilović. Nakon smotre se u društvenom domu u Posavskim Bregima održao domjenak za sve sudionike smotre, uz odličnu atmosferu druženje je potrajalo dugo u noć.

Mirna Češković