05.08.2016.

U Ivanić-Gradu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Tim povodom, danas je u prostoru Gradske vijećnice organiziran prijem za predstavnike hrvatskih branitelja s područja “Otoka Ivanića” gdje je u ime gradonačelnika Grada Ivanić-Grada g. Javora Bojana Leša, sve prisutne pozdravio njegov zamjenik g. Željko Posilović. Nakon svečanog prijema predstavnici Gradske uprave, obitelji i roditelji poginulih i umrlih branitelja te predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka, položili su vijence i zapalili svijeće u počast svim braniteljima koji su svoje živote ugradili u temelj moderne hrvatske države. Nakon svete mise, u Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba ratnih fotografija nastalih u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 15. kolovoza ove godine.

Da podsjetimo. U operaciji Oluja oslobođeno je 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti.

Hrvatska je vojska stasala u silu koja je to sad mogla sama i bez ičije pomoći. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja. Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a i uništenih neprijateljskih sustava veze te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama.

Foto: Zdenko Vanjek